Direktør hyrede private venner til opgaver for a-kasse

Direktørens private venner har i en årrække fået stor glæde af pengekassen i Akademikernes A-kasse. Opgaver for sekscifrede beløb - såsom byggeopgaver og udsmykning - blev givet til de samme personer, som deltog i private vinfester, afslører fakturaer og interne dokumenter.

Michael Valentin, tidligere direktør i Akademikernes A-kasse, er centrum i en sag om muligt overforbrug og misbrug af medlemmernes midler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdatering: I december 2019 kom det frem, at hverken Københavns Politi eller Rigsadvokaten havde fundet grundlag for at rejse tiltale – og der blev derfor aldrig rejst en straffesag mod tidligere direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin. Læs mere her.

Man siger, at rigtige venner ikke kan købes for penge. Men det kan være særdeles lukrativt at have en rigtig ven i a-kassen.

I september blev Akademikernes A-kasses direktør, Michael Valentin, afskediget, fordi han var mistænkt for at have misbrugt a-kassens penge, blandt andet til arrangementer på sin privatadresse. A-kassen har politianmeldt Valentin for at have modtaget returkommission i form af luksuriøse vin-studieture.

Men sagen handler ikke kun om vin.

Berlingske har gennemgået en række interne papirer, som tegner et billede af, at en række af Michael Valentins private venner har fået glæde af a-kassens midler. A-kassen har købt services af medlemmer af Valentins private omgangskreds, når det gælder eksempelvis byggerådgivning, kunstværker og vægudsmykning i a-kassens hovedkvarter på Vestre Farimagsgade i København.

Ud over at optræde i a-kassens betalte regninger, optræder personerne typisk på invitationslisterne til Michael Valentins vinsmagninger og fødselsdagsmarkeringer. Samlet er der overført hundredtusindvis af kroner fra a-kassen til Valentins nære bekendte, viser bilag i sagen.

Michael Valentin, tidligere direktør i Akademikernes A-kasse, er centrum i en sag om muligt overforbrug og misbrug af medlemmernes midler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

En farverig verden

A-kassen har til huse i en lidt kedelig, brun-rød bygning i en lidt kedelig del af København. Men kedelig er husets indre ikke. Etagerne er udsmykket i æblegrøn og postkasserød, striber på højden og bredden, silhuetter af planeter og skylines og andre håndmalede motiver. »En verden i verden« hedder udsmykningsprojektet, som billedkunstneren Jes Wind Andersen har arbejdet på gennem flere år.

Jes Wind Andersen og Michael Valentin kender hinanden fra år tilbage, da de arbejdede sammen hos Lett Advokatfirma (i dag DLA Piper), hvor kunstneren med egne ord »lavede farver«.

Berlingske har dokumenter, som viser, at Jes Wind Andersen over fire år har modtaget 585.000 kroner for sine vægmalerier i Akademikernes A-kasse.

»Det lyder godt nok af meget,« konstaterer Jes Wind Andersen, da Berlingske konfronterer ham med beløbet.

»Men det er muligt, at det er korrekt. Jeg har lavet rigtig mange vægmalerier derinde. Det er ikke et overvældende beløb. Der er tale om værker af blivende karakter, og kunst koster,« tilføjer han.

Kunstneren Jes Wind Andersen står bag udsmykningen af Akademikernes A-kasse i København. Det er den største opgave, jeg nogensinde har haft, forklarer han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Niclas Jessen.

Jes Wind Andersen er en hyppig gæst ved Valentins vinsmagninger. Han omtaler dem som »et regulært powernetværk«.

På spørgsmålet, om han har fået opgaverne, fordi han kendte Valentin, svarer Jes Wind Andersen:

»Nej, fordi jeg er god. Mine udsmykninger går i dialog. Konceptet i Akademikernes A-kasse er en »way finding«, en udsmykning, hvor du i a-kassens lokaler kommer rundt i verden. Er du i Rom, møder du for eksempel Pantheon. Vægmalerierne skaber dialog. A-kassens medlemmer får noget at tale med sagsbehandlerne om.«

Mener du, at omfanget af penge og opgaver til dig som Valentins private ven nærmer sig nepotisme?

»Det har jeg ingen mening om. For mig har det været et fantastisk projekt at lave en sammenhængende historie. Det er den største opgave, jeg nogensinde har fået. Jeg har kun fået ros. Og der har aldrig været tvivl om, at a-kassen var kunden med forskellige bestillere i huset til opgaverne,« siger Jes Wind Andersen.

Henrik Møgelgaard

»Jeg er en af de skarpeste byggerådgivere og har stået for hele opbygningen af Matadors Korsbæk på Bakken«


Michael Valentin anerkender over for Berlingske, at han er privat ven med Jes Wind Andersen. Men han fastholder, at han var med til at hyre ham, fordi Wind Andersen var den bedste til opgaven.

Byggesag til ni mio. kr.

I 2013 påbegyndte a-kassen et større byggeprojekt i stueetagen og første sal. Henrik Møgelgaard, bygningsingeniør, byggerådgiver og en anden af Valentins nære venner, blev valgt som byggerådgiver.

Henrik Møgelgaard og Michael Valentin kender hinanden fra fagforeningen HK, hvor Møgelgaard omkring årtusindeskiftet blev hentet ind som byggerådgiver, mens Valentin var HKs informationschef.

I alt har Møgelgaard tjent 360.000 kroner for 360 arbejdstimer for a-kassen, oplyser han til Berlingske.

Han kan godt genkende billedet af, at Valentins private venner har fået store opgaver i Akademikernes A-kasse.

»Det kan jeg da. Jeg kender også nogle af de andre, som har fået andre opgaver. Men jeg tror, at det går lige så meget den anden vej: At vi er blevet venner, fordi jeg var god til opgaven. Jeg er en af de skarpeste byggerådgivere og har stået for hele opbygningen af Matadors Korsbæk på Bakken,« siger Henrik Møgelgaard.

Ombygningen af Akademikernes A-kasse blev dog aldrig afsluttet efter bogen, viser skrivelser fra Københavns Kommune. Ændringer af vandinstallationer er aldrig blevet godkendt af kommunen, hvilket har skabt stor ærgrelse internt i a-kassen.

»Jeg burde have lukket den sag, det må jeg erkende. Det er en svipser, men så er det heller ikke værre,« siger Henrik Møgelgaard.

Af sagens dokumenter fremgår det, at Henrik Møgelgaard flere gange har deltaget i Valentins private vinarrangementer hjemme i Frederiksberg-villaen.

»Jeg har ikke spekuleret på, hvem der betalte. Jeg har været meget glad for de vinklubber – eller netværksmøder, som jeg hellere vil kalde dem. De har været en fornøjelse. Jeg har selv fået nye venner der,« siger Henrik Møgelgaard.

Kunstværk leveret personligt

Henrik Møgelgaards navn dukker også op i en anden sag, som efter afskedigelsen af Michael Valentin fik a-kassens økonomiafdeling til at slå alarm.

Så sent som 9. september i år - otte dage før Michael Valentin blev sendt hjem - bad direktøren sin regnskabsafdeling betale en regning for et kunstværk til 25.000 kr. til bygningens fjerde sal. Et værk af Jesper D. Lund med titlen »Træer«.

Efter afskedigelsen af Valentin studsede regnskabsafdelingen over den nu betalte regning. For fakturaen kom ikke fra kunstneren eller fra et galleri. Sælger var derimod direktøren i et lille ejendomsadministrator-firma ved navn RWR Aps, hvis direktør også personligt havde leveret det store maleri. Direktørens navn er Henrik Møgelgaard.

»Det er ét enkelt billede, som hang i en af mine udlejningsejendomme, og som beboerne ikke længere ønskede. Så faldt Michael over det. Det er tilfældigt, at han købte det i år,« forklarer Henrik Møgelgaard.

Kunstneren Jes Wind Andersen har udsmykket lokalerne i Akademikernes A-kasse gennem mange år. Væggene er malet, så man kan gå gennem hele verden. Det skaber dialog, siger han. Dette foto er udleveret til Berlingske af Jes Wind Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jes Wind.

Henrik Møgelgaard dukker desuden op i en mailkorrespondance fra november 2017 mellem Michael Valentin og vicedirektør Britt Dyg Haun, der efter Valentins afgang er konstitueret administrerende direktør i a-kassen.

Vicedirektøren havde slået et job op, og Valentin bad sin vicedirektør plukke ansøgningen fra et af Henrik Møgelgaards familiemedlemmer ud af bunken og kalde vedkommende til samtale:

»Har aldrig mødt hende, men vil du ikke pille hende ud og indkalde hende til samtale... Intet andet, blot for at vise velvilje,« skrev Michael Valentin.

Familiemedlemmet blev faktisk kaldt til samtale, men ikke fik jobbet, oplyser kilder.

»Det sker alle steder, og det handlede kun om at vise velvilje over for en god forrretningsforbindelse,« siger Michael Valentin i dag.

Om samarbejdet med Henrik Møgelgaard siger Valentin, at det generelt kun handlede om at indgå gode aftaler på a-kassens vegne:

»Ja, jeg kender ham personligt, men jeg vidste, han ville være den bedste til at holde håndværkerne i ørene. Han fik opgaven på grund af sin faglighed, og han har sikret, at vi kom i mål til budget og til tiden. Jeg vil hellere have en bygherrerådgiver, som er ven med mig, end en bygherrerådgiver, som er ven med håndværkerne,« siger han.

Kan være ulovligt

Roger Buch er chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han forklarer, at det vil være klart ulovligt, hvis man i den offentlige sektor købte ydelser hos venner og bekendte. A-kasserne er dog privatejede, og her er reglerne langt lempeligere. Men i praksis kan en a-kasse blive tvunget til at efterleve de mere rigide krav i den offentlige sektor, fordi a-kasserne forvalter et system, som er massivt offentligt finansieret.

»Man bør agere økonomisk forsvarligt i et system, som i høj grad er reguleret og betalt af staten. Flere andre sager har vist, at der er grænser for, hvor store armbevægelser man kan have i halvoffentligt regi, og det er også spørgsmålet, om man kan hyre sine private venner til opgaver og samtidig bevare sin troværdighed som opgaveløser af offentlige opgaver,« siger Roger Buch.

Kim Klarskov Jeppesen er professor i revision ved CBS og ekspert i økonomisk kriminalitet. Han forklarer, at man som direktør gerne må købe ydelser hos nære venner, men man er forpligtet til at købe bedst og billigst. Ofte kan det være en god idé at orientere sin bestyrelse om købet for at sikre transparens og mulighed for kontrol.

»I dette tilfælde kan jeg umiddelbart godt forstå, at bestyrelsen griber ind. Mængden af eksempler på indkøb hos nære venner gør, at man kan stille spørgsmålstegn ved, om direktøren kan håndtere interessekonflikterne,« siger Kim Klarskov Jeppesen.

Akademikernes A-kasses hovedbygning ved Vesterport i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

»Hamrende gode aftaler«

Michael Valentin mener omvendt, at en god direktør skal have et godt netværk, og vedkommende skal aktivere sit netværk til fordel for arbejdspladsen.

»Der er ingen af de aftaler, som er indgået, fordi de begunstiger mit netværk. Jeg har indgået dem, fordi leverandørerne er knaldhamrende dygtige. Vi har fået mange af ydelserne væsentligt billigere, netop fordi jeg har en relation til dem.«

Er det ikke en form for nepotisme?

»Nej, det er hamrende gode forretningsaftaler, som er indgået til gunst og gavn for a-kassen,« siger Michael Valentin.

Om de øvrige sager, som har ramt ham og a-kassen forklarer han, at det er naturligt, at mængden af indkøbt vin blev tredoblet, da han blev direktør, fordi medarbejderstaben blev fordoblet i forbindelse med en fusion. Han er ven med vinimportøren fra Sigurd Müller, men fortæller, at a-kassen allerede var kunde hos Sigurd Müller, inden han kom til som direktør.

»Burde have gjort det mere formelt«

Til gengæld erkender han, at han ikke burde have taget mod rejser fra Sigurd Müller til blandt andet Sydafrika og Chile.

»Jeg er den mand i hele verden, som er allermest træt af, at jeg ikke har sat mig ordentligt ind i reglerne omkring de leverandørrejser,« siger han.

Michael Valentin ærger sig også over at have afholdt netværksmiddage på privatadressen, hvor a-kassen var med til at betale for maden.

»Mit netværk har været til gavn for a-kassen, og derfor var det godt, at jeg holdt de netværksarrangementer. Men jeg burde have gjort det mere formelt og afholdt arrangementerne inde i a-kassens lokaler. Så havde der ingen tvivl været om de arrangementers formål,« siger Michael Valentin.

Bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, har via pressetjenesten i a-kassen sendt følgende skriftlige svar:

»Med den mere komplette viden bestyrelsen i dag har om Michael Valentins brug af bekendte som leverandører af diverse ydelser til Akademikernes A-kasse, er det klart, at bestyrelsen burde have været tættere på disse forhold. Bestyrelsen har på baggrund af den advokatundersøgelse, som bestyrelsen har fået udarbejdet i forbindelse med Michael Valentins afskedigelse, besluttet at stramme op på en række områder omkring ledelse og økonomi i A-kassen,« siger Akademikernes A-kasses bestyrelsesformand Allan Luplau.

Forløbet op til afskedigelsen af Valentin er nu genstand for en undersøgelse hos STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), som er tilsynsmyndighed for a-kasserne.

Kommentar fra formand for Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, tilføjet klokken 09.21.