Topledelse i a-kasse kendte til sponsorater, rejser og store pengeoverførsler

Bestyrelsesformand og den daglige ledelse i Akademikernes A-kasse har haft nøje indsigt i, at a-kassen sendte omfattende summer ud af huset, afslører interne dokumenter.

Michael Valentin var indtil september i år direktør i Akademikernes A-kasse. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) er i fuld gang med at afdække forløbet bag afskedigelsen af Michael Valentin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer næppe som et chok for topledelsen i Akademikernes A-kasse, at betydelige summer fra a-kassen er brugt på private rejser og betænkelige sponsorater.

Både bestyrelsesformanden og den øverste ledelse har haft nøje kendskab til, at der blev sendt store beløb ud af huset, viser Berlingskes gennemgang af centrale dokumenter.

I sagen om den skandaleramte a-kasse har den afskedigede administrerende direktør, Michael Valentin, de seneste uger suget næsten al opmærksomhed til sig. Hans tilsyneladende flydende grænse mellem a-kassens midler og privat forbrug har vist sig så alvorlig, at jurister har talt om muligt mandatsvig.

Men særligt Allan Luplau, der er bestyrelsesformand for Akademikernes A-kasse, vicedirektør Britt Dyg Haun, som efter Michael Valentins afgang har fået posten som konstitueret administrerende direktør, og a-kassens sekretariatschef har de seneste år haft indblik i Michael Valentins omgang med a-kassens midler. I flere tilfælde har de enten eksekveret eller godkendt direktørens dispositioner.

Vinsmagninger og sponsorater

For en uge siden afdækkede Berlingske, hvordan Michael Valentin fra 2015 til 2018 har været vært for vinsmagninger med tilhørende middag og for en fødselsdag i privat regi, hvor flere af udgifterne blev betalt af a-kassen.

Bestyrelsesformand Allan Luplau har om nogen kendt til disse vinfester i Valentins Frederiksberg-villa. Han deltog nemlig selv.

Luplau fastholder dog, at han ikke havde nogen anelse om, at der var a-kasse-midler involveret.

Det er også kommet frem, at Akademikernes A-kasse årligt har sendt store summer - cirka 150.000 kr. - i sponsorat til Folkemødet på Bornholm, mens Michael Valentin samtidig var formand for Foreningen Folkemødet. Et forhold, der har udløst tvivl om Michael Valentins habilitet, og om hvorvidt a-kassens midler overhovedet er blevet brugt i overensstemmelse med egne vedtægter.

Men sekretariatschefen må have haft et nøje kendskab til disse sponsorater. Hun skriver selv i interne e-mails, at man årligt betalte 200.000 kroner til Folkemødet. Både vicedirektør Britt Dyg Haun og sekretariatschefen blev 19. april 2017 personligt orienteret om, at man havde udgifter til Folkemødet på 341.000 kroner, herunder at man havde betalt et »sponsorat til Folkemødet 2017«. Det fremgår af sagens akter, at flere ansatte i Akademikernes A-kasse ligefrem deltog aktivt i ansættelsen af mindst to chefer til Foreningen Folkemødet.

Men det hører med til historien, at det formentlig har været vanskeligt at sige fra over for den daværende direktør, Michael Valentin. I 2016 spurgte sekretariatschefen eksempelvis kritisk ind til sponsoratet til Folkemødet med henvisning til Valentins mulige inhabilitet. I svaret argumenterede Valentin kortfattet for, at donationerne skulle fortsætte. Ordren lød:

»Afsæt 200.000«.

Michael Valentin var indtil september i år direktør i Akademikernes A-kasse. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) er i fuld gang med at afdække forløbet bag afskedigelsen af Michael Valentin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Arbejdsforhold med uformel tone

Michael Valentin og hans bestyrelsesformand, Allan Luplau, lader generelt til at have et særligt arbejdsforhold præget af en uformel tone.

Et eksempel: 13. oktober 2015 bad Michael Valentin sin bestyrelsesformand om tilladelse til et »kursus/retreat« på a-kassens regning til ca. 25.000 kroner.

»Det lyder fint med et kursus i den størrelsesorden,« svarede bestyrelsesformand Allan Luplau.

Herefter bookede Valentin et wellness-ophold på »Shanti-Som Wellbeing Retreat« nær Malaga i Spanien. Hotelpakken »Detox Retreat 7 nights« omfattede ifølge fakturaren syv overnatninger, en »pre & post detox guide«, daglige yogatimer, »6 massages«, løbende kostvejledning og »selvadministreret tarmskylning«.

Opholdet var tilsyneladende vellykket. Året efter skrev Valentin igen til sin formand:

»Jeg vil spørge om lov til deltagelse i et lignende antistress-retreat i Europa i januar måned magen til det, jeg fik tilladelse til sidste år. Samlet beløb ca. 25.000 kr.,« skrev han med en nærmere beskrivelse af opholdet vedhæftet. På dette tidspunkt blev også vicedirektør Britt Dyg Haun orienteret om indholdet af direktørens spa-ophold.

»Michael, vil du virkelig have, at jeg skal spørge formandskabet om dette?« svarede Luplau.

Dokumenterne indikerer, at han undlod at rejse igen.

Luplau oplyser i dag, at han aldrig ville have godkendt Valentins rejse i 2016, hvis han havde kendt indholdet på daværende tidspunkt.

I september 2017 indrykkede Akademikernes A-kasse indbydelser til direktørens 50 års fødselsdag i tre aviser. Annoncen var godkendt og underskrevet af bestyrelsesformand Allan Luplau. Fold sammen
Læs mere

Som bestyrelsesformand var Luplau den naturlige underskriver, da a-kassen i september 2017 inviterede til 50 års fødselsdagsreception for Valentin via annoncer i Berlingske, Politiken og Børsen. Men de havde tilsyneladende et venskab, som gik ud over det strengt forretningsmæssige.

»Det ser godt ud :) ,« skrev bestyrelsesformanden til Valentin om annoncerne.

Kort efter vendte Michael Valentin tilbage:

»Håber i øvrigt, at du har haft en rigtig god ferie. Savner dig…,« skrev han.

Samtalen endte med, at de to topfigurer i a-kassen bestilte et bord dagen efter på restaurant MASH i Bredgade.

Samarbejdsaftale eller sponsorat?

Sagen om Akademikernes A-kasse handler i høj grad om, hvorvidt vinfester, diverse donationer og indkøb af tjenester hos private venner overhovedet gavner de betalende medlemmer af a-kassen. Ifølge a-kassens vedtægter har a-kassen til formål at hjælpe de arbejdsløse medlemmer. Og vedtægterne forbyder a-kassen at bruge medlemmernes midler til eksempelvis lån og gaver.

Derfor står en række sponsorater centralt i sagen.

I 2016 og 2017 sendte Akademikernes A-kasse hvert år 31.250 kr. til High Performance Institute, som er en tænketank for 18-25 årige ledelsestalenter.

Med øje for a-kassens vedtægter melder spørgsmålet sig igen: Hvad får a-kassens medlemmer ud af det?

I oprydningsarbejdet efter Valentins afskedigelse i september har ansatte i Akademikernes A-kasse vurderet, at sponsoratet til High Performance Institute er i strid med vedtægterne.

Men den samlede ledelse har tilsyneladende hele vejen igennem været klar over, at sponsoratet som minimum var på kanten og kunne vække opsigt. I en e-mail dateret 12. juli 2016 skrev Michael Valentin til flere kolleger:

»Lad vide, om det giver udfordringer, at det hedder sponsorat, så får jeg dem til at sende en ny faktura med teksten samarbejdsaftale

Økonomichefen replicerede med henvisning til a-kassens vedtægter, som forbyder a-kassen at udbetale penge til bl.a. »gaver«, at ordet »samarbejdsaftale naturligvis er bedre end sponsorat ift. overholdelse af vedtægternes §25.«

Den nuværende konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, var blandt modtagerne af denne e-mail.

Højskolesponsorat

A-kassen ville til gengæld gerne associeres med dannelseshøjborgen Johan Borup Højskole midt i hovedstaden.

Sagens dokumenter fortæller således, at Akademikernes A-kasse i 2016 overførte 250.000 kroner til højskolen, hvor Valentins nære ven, René Bach, er formand. Udgiften blev bogført som »leje af lokaler«. Men a-kassen har aldrig brugt lokalerne på højskolen. Faktisk fik Akademikernes A-kasse aldrig noget for den kvarte million kroner, og Valentin endte med at aflyse donationerne fremadrettet.

Da a-kasse-medarbejdere i dette efterår begyndte at stille spørgsmål til Michael Valentins brug af a-kassens penge, og sagen blev omtalt i Ekstra Bladet, blev dele af topledelsen tilsyneladende ramt af hukommelsessvigt.

Først afviste sekretariatschefen at kende til fakturaen på en kvart million kroner til Borup Højskole, fremgår det af en intern korrespondance. En e-mail dateret 5. februar 2016 viser, at sekretariatschefen selv stod for konteringen.

»Den skal vi nok tage os af,« skrev sekretariatschefen dengang, da hun blev præsenteret for fakturaen fra Borups Højskole.

»Hårdhændet i sin håndtering«

I efterspillet om Valentins afskedigelse har det åbenbart også knebet med bestyrelsesformandens hukommelse. Sagens dokumenter viser, at Allan Luplau via e-mail i november 2016 blev orienteret om, at Michael Valentins formandskab for Folkemødet kunne give habilitetsproblemer, når a-kassen samtidig sendte store beløb til Folkemødet.

For at undgå at komme i søgelyset takkede a-kassen derfor nej til et såkaldt guldsponsorat, men ville fortsætte med at levere »frivillige og medfinansiering« svarende til et guldsponsorat, fremgår det af mailen.

Allan Luplau er bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse. Han er desuden mangeårig direktør i Sygeforsikringen »danmark« Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Akademikernes A-kasse.

Allan Luplau har i dette efterår erkendt, at han blev orienteret om sponsoratet til Folkemødet for to år siden.

»Det beklager jeg meget ikke at kunne huske,« skrev han til a-kassens ledelse 19. september i år.

Konstitueret direktør Britt Dyg Haun og sekretariatslederen ønsker ikke at stille op til interview. I et skriftligt svar fra Akademikernes A-kasse forsøger man generelt at nedtone Britt Dyg Haun og sekretariatchefens rolle. De har ikke haft direkte indvirkning på beslutningerne, men har blot konteret og gennemført Michael Valentins beslutninger, lyder det.

Bestyrelsesformand Allan Luplau erkender i et skriftligt svar, at bestyrelsen burde have været tættere på de økonomiske dispositioner de seneste år. Bestyrelsen har besluttet at stramme op på en række områder, lyder det.

»Forholdene under Michael Valentins ledelse har været kritisable,« udtaler Allan Luplau.

»Han har i en række tilfælde været særdeles hårdhændet i sin håndtering af medarbejdere, herunder i ledelseslagene under sig, som alle var funktionæransatte. Dette har gjort, at de ikke har sagt fra – eller ikke vidst, at der var grund til at sige fra - over for økonomiske dispositioner, som ikke burde have været foretaget af Michael Valentin.«

Michael Valentin siger til Berlingske, at han er ked, at hans ledelsesstil bliver kritiseret.

»Jeg har kun handlet i a-kassens interesse, og de resultater jeg har opnået sammen med bestyrelsen, ledelsen og dygtige medarbejder gjorde os til a-kassen med branchens næstlaveste kontingent, meget høj medlemstilfredshed, og vi blev kåret til Danmarks tiende bedste arbejdsplads. Mere har jeg ikke at sige,« siger Michael Valentin.

Sagen bliver i disse dage undersøgt af a-kassernes tilsynsmyndighed, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Læs mere:

Læs historien om private vinfester her.

Læs historien om de problematiske sponsorater til Folkemødet her.

Læs om de omfattende arbejdsopgaver til private venner her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.