Skal femårige børn vaccineres mod covid-19? »Lige nu og ser jeg ikke noget behov for det«

Pfizer/BioNTech forsøger nu at få godkendt vacciner til børn ned til fem år. Men det er der ikke brug for i Danmark her og nu, siger professor Allan Randrup Thomsen. Men det er et godt redskab at have, hvis det skulle blive nødvendigt, siger han.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, ser ikke på nuværende tidspunkt noget behov for at vaccinere børn ned til fem år mod covid-19. Men han kalder en vaccine til børn for et godt redskab i værktøjskassen, hvis smittetallene skulle komme ud af kontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalvirksomheden Pfizer/BioNTech offentliggjorde mandag nye studier, som viser, at deres coronavaccine har god effekt og høj sikkerhed på børn i alderen 5-11 år.

Virksomheden vil derfor om kort tid ansøge de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om en nødgodkendelse til at sælge vaccinen på det amerikanske marked, skriver New York Times.

I Danmark er vacciner mod covid-19 godkendt til børn ned til 12 år, og Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, ser ikke på nuværende tidspunkt nogen grund til at vaccinere børn ned til fem år.

»Det gode er, at vaccinen ser ud til at virke på børn helt ned til fem år, og så ligger den, når den først er blevet godkendt af sundhedsmyndighederne i USA, i værktøjskassen i løbet af forhåbentlig ikke så lang tid. Jeg går ud fra, at også Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA vil modtage en ansøgning i løbet af kort tid,« siger Allan Randrup.

USA er anderledes

Han siger, at smittesituationen i USA er meget alvorlig og forskellig fra billedet i Danmark.

»På hospitalerne i USA er man presset på børneafdelingerne med indlæggelser, så dér vil det give god mening at bruge vaccinen til børn. Spørgsmålet er, om vi har brug for det herhjemme, og det ser jeg på nuværende tidspunkt ikke noget behov for. Vi har et lavt smitteniveau. Selv blandt de uvaccinerede børn er smitten lav, og der er ikke noget, som tyder på en stigning. De sidste par uger har der været en nedadgående tendens blandt børnene. Når børn i Danmark ikke bliver alvorligt syge, og når der ikke er en udbredt epidemi blandt dem, er der ikke nogen grund til at vaccinere dem, selvom vaccinen formodentlig har en meget lav bivirkningshyppighed,« siger Allan Randrup Thomsen.

Kunne det være et argument at vaccinere børn med det formål, at de ikke skal smitte voksne i hjemmet, i skoler og institutioner?

»Vi må vente og se, hvordan situationen udvikler sig. Der er stadig en vis uklarhed over, hvordan smitten breder sig blandt børn. Spørgsmålet er, om situationen i USA er unik. Man har i USA en anden social struktur med flere lavindkomstgrupper og børn, som er dårlig ernærede og overvægtige, og det kunne være medvirkende til, at man ville tage vaccination af børn ned til fem år i brug.«

Ifølge Allan Randrup Thomsen er børneafdelingerne i USA pressede af mange indlæggelser, og derfor vil en vaccine til børn ned til fem år dér kunne være et godt redskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, har man i Israel for nylig offentliggjort et studie, som stærkt indikerer, at naturlig opnået immunitet giver en bedre beskyttelse end vaccination.

»Dermed er vi tilbage ved diskussionen om, hvordan børn bedst bliver immuniseret. Gennem naturlig opnået immunitet eller gennem en vaccine? Hvis vi ikke får en smittespredning i Danmark, som udfordrer sundhedsvæsenet, så vil en naturlig immunisering af børnene nok være at foretrække. Men det er hypotetisk, for vi ved ikke, hvordan situationen kommer til at se ud i løbet af efteråret, hvor vi både skal forholde os til covid-19, RS-virus og influenza. Det er rart at vide, at det måske bliver en mulighed at kunne vaccinere børn ned til fem år, men lige nu og ser jeg ikke noget behov for det.«

Særlig risiko for små børn?

Er der en særlig risiko ved at vaccinere mindre børn?

»Nej, det tyder det ikke på, men problemet er, at de studier, man har på nuværende tidspunkt, ikke er så store. Vi har set ved nogle af de andre vacciner, at bivirkninger kan være sjældne, men alvorlige, og derfor skal man altid have en vis sikkerhed, inden man giver tilladelse til en vaccine, og man skal altid være ekstra forsigtig, når det drejer sig om børn. Hvis man begynder at vaccinere børn, vil man nok være nødt til at vaccinere dem i en del år. Hvis der ikke er et akut behov for det, vil det være fornuftigt ikke at være nødt til det, og så vil man stadig kunne gøre det, hvis det blev nødvendigt.«

Allan Randrup Thomsen vurderer, at en godkendelse i Danmark, hvor det er Lægemiddelstyrelsen, som står for den slags godkendelser, vil kunne være parat i løbet af en tre måneders tid efter indlevering af ansøgning. Godkendelsen til de 12-15-årige kom også relativt hurtigt, siger han.

Hvordan tror du, at forældre i Danmark ville reagere, hvis man åbnede for vaccination ned til børn på fem år?

»I den nuværende situation kunne jeg forestille mig, at forældre ville dele sig fifty-fifty mellem dem, som siger ja, og dem, som siger nej. Det er også derfor, at jeg ikke går ind for det i den nuværende situation. Der skal en højere tilslutning til, hvis det rigtigt skal virke, og det vil man kun kunne opnå, hvis der var udbredt smitte i samfundet, men det er der ikke her og nu,« siger Allan Randrup Thomsen.