Sexisme er et voksende problem på Roskilde Festival

Ingen af de store danske festivaler har oplevet gruppekrænkelser af kvinder som i Stockholm.

Hverken Roskilde Festival, Tinderbox, Northside, Distortion, SmukFest eller Grøn Koncert har oplevet eller hørt om lignende tilfælde af overgreb som i Stockholm.
Læs mere
Fold sammen

Hændelsen på en svensk musikfestival, hvor flere kvinder oplevede at blive seksuelt forulempet af en stor grupper af unge mænd, skal ikke få danskerne til at frygte at tage på festival. Ingen af landets seks største musikfestivaler – Roskilde Festival, Tinderbox, Northside, Distortion, SmukFest eller Grøn Koncert – har oplevet eller hørt om lignende tilfælde på dansk grund.

Generelt er seksuelle krænkelser og forbrydelse et meget lille problem på festivalerne, beretter både talspersonerne og de respektive politikredse.

Men på Roksilde Festival har de set en markant stigning i antallet af henvendelser fra kvinder, der føler sig udsat for sexisme, fortæller talskvinde Christina Bilde:

»Vi får flere henvendelser fra kvinder, der har været udsat for ubehagelige hændelser. Det er alt fra at være blevet taget i skridtet eller klappet i røven til at mænd gnubber sig op af en til en koncert.«

På festivalen i 2015 indledtes en kampagne i samarbejde med Everyday Sexism Project, der opfordrede de kvindelige festivalgæster til at tale højt om de ubehagelige hændelser, de blev udsat for, og dele det på de sociale medier under hashtagget #SexismeRF15.

Og pludselig kom mange af de ubehagelige historier fra festivalpladsens nattemørke frem i lyset.

»På Roskilde Festival 2015 oplevede jeg både at blive råbt efter, piftet efter, klappet i røven og blive trukket med af to fyre, der ikke ville give slip på mig, selv om jeg prøvede at vride mig løs og bad dem om at slippe mig, hvilket de efter lidt tid endelig gjorde«, var et af eksemplerne, mens et andet lød:

»En middelalderende herre masturberede til mig og nogle veninder, der lå og slikkede sol. Super grænseoverskridende«.

Det er hændelser, som ofte svømmer i gråzonen mellem at være mere end en bagatal, men ikke slemt nok til en politianmeldelse. Derfor ville mange af historierne ikke være kommet frem, hvis Roskilde Festival ikke selv havde sat fokus på problemet, mener Christina Bilde.

»Ved at vi som festival åbenlyst tage rafstand fra sexisme, er der også kommet større opbakning til, at kvinder siger fra. Og det gør de så i højere grad,« siger talskvinden og understreger, at det derfor er svært at sige, om stigningen skyldes, at flere bliver krænket, eller at flere siger fra:

»Men det vigtigste er, at vi nu kan gøre noget ved problemet.«