Politiet: Masseovergreb kan også ske i København

Det kan ligne en ny international trend, når store grupper af mænd krænker kvinder, mener chefpolitiinspektør i Københavns Politi. Derfor er han klar med tiltag, som skal sikre, at københavnske arrangementer undgår overgreb som dem i Køln.

Københavns Politi er i lyset af, hvad der skete i Køln nytårsnat gået i gang med at diskutere, hvad man kan tage af forholdsregler for at forhindre, at noget lignende sker i København under det store arrangementer, som byen hvert år lægger asfalt til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Masseovergreb på kvinder i stil med dem, som Køln og flere andre europæiske byer har oplevet, kan også forekomme i København.

Det vurderer chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørgen Skov.

Derfor stod han mandag i spidsen for et møde, hvor ledende politifolk diskuterede, hvad Københavns Politi kan gøre for at forhindre overfald på kvinder i større forsamlinger.

»Overgrebene kan jo umiddelbart se ud til at være en international trend. Vi er nødt til at diskutere, hvordan politiet kan minimere risikoen for, at det sker til københavnske arrangementer,« siger Jørgen Skov.

Havde man for få uger siden spurgt Jørgen Skov, om masseovergreb på kvinder kunne finde sted i København anno 2016, havde svaret formentlig været »nej«.

Men beretningerne om, hvordan mænd med udenlandsk baggrund nytårsaften har befamlet, krænket og bestjålet flere hundrede kvinder i Køln og en række andre europæiske byer, har fået chefpolitiinspektøren til at se mere alvorligt på truslen.

»Masseovergreb er et område, som ikke tidligere har haft særlig opmærksomhed. Det har det fået nu.«

»Vi har haft fokus på den generelle sikkerhed, på lommetyve, på slagsmål, men har aldrig oplevet masseovergreb, som dem vi kan læse om i pressen,« siger Jørgen Skov.

Møder om sikkerhed for kvinder

For at forhindre Køln-lignende scener til Distortion, det københavnske karneval eller andre store arrangementer vil Københavns Politi fremover holde møder med arrangørerne, hvor sikkerheden for kvinder vil være et af punkterne på dagsordenen.

»Hver gang, vi skal planlægge vores indsats, må vi overveje, om der kan være risiko for overgreb. Derefter må vi diskutere med arrangørerne, hvordan vi bedst undgår det,« siger Jørgen Skov.

Han opfordrer også kvinder, som bliver udsat for overgreb, til straks at kontakte politiet, så betjente hurtigt kan reagere.

Selv om Københavns Politi nu ser mere alvorligt på risikoen for masseovergreb på kvinder, betyder det bestemt ikke, at man skal være nervøs for at blive krænket, når man befinder sig i større københavnske forsamlinger, siger Jørgen Skov. Bl.a. fordi København – formentlig – ikke tidligere har oplevet store grupper begå overgreb på kvinder.

»Det ville vi have hørt om,« siger han.

I øjeblikket er en gruppe ansatte ved Københavns Politi i gang med at undersøge anmeldelser og politirapporter fra større arrangementer for at fastslå, at sådanne overgreb ikke har fundet sted.

180 anmeldelser om overgreb

Allerede inden hændelserne i Køln havde Københavns Politi øget fokus på krænkelser af kvinder – uden dog at have forudset muligheden for masseovergreb.

Det skyldes, at København i efteråret 2015 blev ramt af en lang række sager, hvor samme gerningsmænd angiveligt krænkede mindst 23 kvinder på Nørrebro eller Østerbro. Gerningsmanden blev kendt for at have en særlig fremgangsmåde, hvor han tog kvinder på brysterne og slikkede på deres hud.

En 33-årig albansk mand er nu blevet anholdt i sagen og sigtet for to voldtægtsforsøg og fire tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Københavns Politi forventer, at manden inden længe vil blive sigtet for en »hel del« yderligere forhold, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

I efterårets jagt på den såkaldte »Slikkemand« efterlyste politiet kvinder, som havde mistanke om, at de muligvis var blevet krænket af samme gerningsmand.

I løbet af en måned førte det til henvendelser fra omtrent 180 kvinder. Langt fra alle henvendelser kunne knyttes til den eftersøgte gerningsmand, men det gav politiet fornyet indblik i, hvor mange kvinder, der egentlig bliver udsat for små og store krænkelser i nattelivet.

»Det giver en viden om, at der en uhensigtsmæssig adfærd i nattelivet, som politiet skal forsøge at påvirke til det bedre,« siger Jens Møller Jensen.

Størstedelen af de 180 henvendelser drejede sig om sager, som var mindre end seks måneder gamle.