Svenske kvinder også udsat for nytårs-sexovergreb

Det er ikke kun i Køln, at antallet af seksuelle overgreb nytårsaften var usædvanlig højt. Også fra Kalmar, Helsinki, Zürich, Salzburg og adskillige tyske byer er der forlydender om gruppe-sexovergreb på kvinder.

En kvinde går i regnen forbi hovedbanegården i Køln, hvor mere end 90 kvinder nytårsnat blev udsat for seksuelle og røveriske overfald af store grupper af »arabisk og nordafrikansk udseende« mænd. Mange europæiske storbyer melder nu om lignende overgreb Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den svenske by Kalmar har foreløbig ni kvinder politianmeldt sexovergreb, som fandt sted på gaden nytårsnat. To kvinder på 17 og 19 år blev antastede på Larmtorvet midt i byen af flere grupper af mænd.

»De blev omringet og raget på kroppen af mændene, som er i overtal. Pigerne følte sig truede og var bange,« siger talskvinde for Kalmars politi Monica Oldin til Kvällspressen.

Politiet forventer at der kan komme flere anmeldelser af sexovergreb nytårsaften i de kommende dage og man ved endnu ikke, om det er de samme gerningsmænd, der står bag alle angrebene. I svenske medierne beskrives de som »mænd mellem 20 og 40 år«.

Det finske politi kunne torsdag oplyse, at myndighederne i hovedstaden, Helsinki, nytårsaften har modtaget et usædvanligt højt antal anmeldelser om seksuelle overgreb.

 

»Der har ikke været den her form for chikane ved tidligere nytårsaftner eller ved nogle andre lejligheder for den sags skyld. Det her er et helt nyt fænomen i Helsinki,« siger vicepolitichef i byen, Ilkka Koskimaki, til AFP.

Samtidig udviklede sagen i Køln sig torsdag. De to tyske medier Spiegel og Bild hævder, at de har fået adgang til en intern politirapport om hændelserne i byen nytårsaften, hvor mindst 121 har anmeldt seksuelle overgreb.

Heri beskrives det, at betjente på banegården i Køln - trods politiledelsens påstand om det modsatte - var bevidste om overgrebene i løbet af aftenen men magtesløse over for de store grupper af mænd.

Betjentene på stedet frygtede ifølge rapporten, at situationen ville koste sårede eller dødsfald efter blandt andet slåskampe på perronerne.

Ifølge rapporten, hvis ægthed ikke er blevet bekræftet fra officiel side, samarbejdede de mange mænd om blandt andet at drukne ofre, der råbte på hjælp, i et menneskemylder, så de underbemandede betjente ikke kunne komme til.

Flere tyske byer har oplevet sexovergreb som i Køln. I Hamburg har myndighederne modtaget 70 anmeldelser af seksuelle overgreb. I 23 tilfælde blev ofrene angiveligt også berøvet, skriver nyhedsbureauet AFP.

I Stuttgart har der ifølge politiet været »et godt dusin« anmeldelser af sexkrænkelser nytårsaften og en enkelt mand er anholdt som mistænkt, skriver ARD-lokalstationen  SWR.

I Berlin er der sket mindst tre seksuelle overgreb ved festlighederne foran Brandenburger Tor, skriver Berliner Morgenpost. Der er dog tilsyneladende i hvert fald i to af tilfældene kun en enkelt gerningsmand, så det er ikke de tilsyneladende velorganiserede og måske planlagte gruppeangreb, som der ser ud til at være tale om i Køln og Hamburg.

I den schweiziske by Zürich genkender man til en vis grad beretningerne fra Køln og Hamburg. Seks kvinder i byen har anmeldt, at de blev omringet af »adskillige mørklødede mænd«, hvorefter de blev bestjålet og befamlet, skriver Neue Zürcher Zeitung. Ifølge politiet er der ingen forbindelse med overgrebene i Køln, selv om det er et usædvanligt højt antal overgreb.

I den østrigske by Salzburg har flere kvinder anmeldt at være blevet sexkrænket ved en udendørskoncert nytårsaften. Også her tales der om »grupper af mænd af udenlandsk udseende«.

/ritzau/