Sender unge på hospitalet: De når ikke at mærke det, før det er for sent

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Velkommen til dagens overblik, hvor du blandt andet kan læse, at det er blevet markant billigere at købe spiritus. Du kan også læse om regninger til evakuerede fra Afghanistan og forhandlinger om hårdere straffe til fodboldbøller. Billedet er et foto fra sidste års puttefest for gymnasieelever – årets fest i Dyrehaven løber af stablen senere i eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Vi er på vej ind i weekenden, der byder på sommerens sidste hedebølge, hvor DMI varsler temperaturer på op imod 30 grader henover weekenden.

Inden vi kommer så langt, skal vi omkring dagens vigtigste og mest interessante historier.

De kommer her:

Udenrigsministeriet afkræver Afghanistan-evakuerede 12.000 kroner pr. billet

Det er snart et år siden, at Danmark reddede omkring 1.000 mennesker ud af Afghanistan i de dage, da Taleban overtog magten i landet.

Og nu falder regningen så for lidt over 100 af de evakuerede. Udenrigsministeriet har nemlig sendt regninger på 12.000 kroner pr. person ud til de personer, der er blevet evakueret. Det fortæller Udenrigsministeriet til Berlingske.

»Vi er lovmæssigt forpligtet til at opkræve de faktiske udgifter, der er, når vi evakuerer danskere fra en krisesituation i udlandet. Vi må ikke afholde udgiften på skatteborgernes regning,« siger souschefen i Udenrigsministeriets Borgerservice, Frej Jackson.

Tidligere tolke og andre lokalansatte står ikke til at få en regning. Det gør i stedet personer, der i forvejen havde dansk statsborgerskab, eller som befandt sig i Afghanistan, da Taleban overtog magten.

Du kan læse hele historien her.

Justitsminister klar med hårdere kurs overfor fodboldbøller

Den socialdemokratiske justitsminister Mattias Tesfaye indkalder nu fodboldens aktører til en snak om, hvordan man kan bekæmpe den vold, konflikt og usikkerhed der har været i forbindelse med en række fodboldkampe den seneste tid.

Tesfaye siger allerede inden mødet, at han er parat til udvide politiets beføjelser og skærpe straffene overfor fodboldbøllerne.

»Hvis der viser sig at være nogenlunde bred opbakning om, hvad der skal til for at få sikret festen for de mange, så er vi villige til at præsentere lovforslag, hvis det er det, der skal til for at øge politiets beføjelser og måske også skærpe straffene for dem, der i forbindelse med en fodboldkamp begår kriminalitet,« siger Mattias Tesfaye til TV 2 Lorry.

Onsdag har Venstre også været ude med forslag til en såkaldt Hooligan-pakke, der blandt andet handler om højere straffe ved at bringe bandeparagraffen i spil. Partiet vil også give politiet mulighed for at udlevere oplysninger om voldsmænd, så klubberne kan give bøller karantæne.

I dag kan klubberne ikke uddele karantæner, hvis de ikke selv kan identificere gerningsmanden på stadion.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) indkalder til forhandlinger med fodboldens aktører ovenpå den seneste tids uroligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Øe.

Ny mail sår yderligere tvivl om særbehandling af Normstormerne

Det har medført stor kritik at Københavns Kommune har tildelt organisationen Normstormerne 7,14 millioner kroner uden at sende opgaven i udbud. Det skal ellers ske, hvis beløbet fra kommunen overskrider 5,6 millioner kroner.

Kommunen har i stedet opdelt bevillingen i to, således at man ikke har udbetalt et beløb på over 5,6 millioner.

Og nu giver en ny mail kritikken nyt liv. I en mail som Berlingske kan beskrive, skrev daværende børne- og ungeborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen til Normstormerne, at de over syv millioner kroner kunne tilgå Normstormerne ved at dele beløbet op – »helt efter hensigten«.

Det afføder nu kritik fra ngo’en Transparency International og professor Ole Helby Petersen fra Roskilde Universitet. Derudover har Børne- og ungeudvalget i Københavns Kommune også bedt om en forklaring omkring forløbet med bevillingen.

Du kan læse hele historien her.

Det er blevet markant billigere at købe hård spiritus

Når unge mennesker lægger an til en festlig aften med masser af våde varer, bliver pengepungen ikke flået. En flaske vodka koster nemlig kun mellem 60 og 70 kroner i de store supermarkedskæder.

Og nu viser det sig, at det faktisk er blevet billigere at købe spiritus.

For Politiken har Danmarks Statistik kigget på spiritus i forbrugerprisindekset og sammenlignet det med den generelle inflation. Prisen på spiritus er steget med 58 procent siden 1978, mens den generelle inflation i samfundet er steget med 308 procent.

Og det kan være problematisk, for det er netop branderter på hård spiritus, der gør, at unge risikerer at ryge på hospitalet.

»Med øl når de at mærke, at de bliver berusede. Det gør de ikke med den stærke alkohol, før det er for sent,« siger Marianne Sjølin Frederiksen, der er cheflæge på afdelingen for børn og unge på Herlev Hospital.

Du kan læse hele historien her.

19-årig kæmper for Ukraine. Nu er han retsforfulgt i hjemlandet

Den 19-årige italiener Kevin Chiappalone risikerer syv år bag tremmer, når han vender hjem til Italien efter at have kæmpet for Ukraines internationale brigade.

Anklagemyndigheden i hans hjemby Genova har nemlig indledt en efterforskning imod ham.

Sigtelsen er rejst af en afdeling med speciale i mafia- og terrorvirksomhed, og den tager afsæt i en lov mod lejesoldater, der straffer overtrædere med to til syv års fængsel. Men hans mor giver ikke meget for, at hendes søn skulle være lejesoldat:

»Lejesoldat? Det er umuligt. Han ville aldrig tage mod en euro. Han er drevet af sine ideer,« siger Kevins mor, Tiziana, til la Repubblica.

Du kan læse hele historien om Kevin Chiappalone her.

Det sker i dag:

  • I dag får den tidligere britiske statsborger og Islamisk Stat-gidseltager El Shafee Elsheikh sin strafudmåling. Han var en del af »The Beatles«, der blandt andet holdt den danske fotograf Daniel Rye fanget i 2013-2015. Han blev tidligere på året kendt skyldig i otte forhold – heriblandt gidseltagning med døden til følge.
  • Folketingets finansudvalg har finansminister Nicolai Wammen (S) i åbent samråd om opgørelsen af statens forbrug af konsulenter. Samrådet finder sted på Christiansborg klokken 12.
  • Og så er det i dag, at gymnasieelever fra København og Nordsjælland samles for at indvie de nye 1.g'ere (puttere). Det sker ved store »puttefester« i for eksempel Dyrehaven, Fælledparken og Kongens Have.