Se og Hør-sagen starter - men datatyveriet kan ske igen

Datamisbrug som i Se og Hør-sagen kan ske igen, advarer it-eksperter på dagen, hvor sagen starter i byretten.

Torsdag starter den første del af Se og Hør-sagen ved Retten i Glostrup. Her vil to af de anklagede tilstå deres roller i sagen, hvor en tidligere it-operatør er tiltalt for gennem en årrække at have fodret ugebladet med oplysninger om kendtes opholdssteder ved at overvåge deres brug af kreditkort. Sagen mod it-operatøren og fem andre tidligere ansatte ved Se og Hør starter 9. september. Scanpix/Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. En af danmarkshistoriens største medieskandaler ruller sig torsdag ud ved Retten i Glostrup, når første del af Se og Hør-sagen bliver skudt i gang.

Her vil ugebladets tidligere nyhedschef - nuværende chefredaktør på Avisen.dk, Lise Bondesen - og den tidligere redaktionssekretær Kim Bretov tilstå deres roller i sagen, hvor en it-operatør aflurede kendissers kreditkortforbrug og solgte oplysningerne videre til Se og Hør.

Selv om det er mere end to år siden, at den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen i en bog afslørede bladets såkaldte tys-tys-kilde, vurderer it-eksperter, at datamisbruget kunne ske igen i morgen.

En af dem er Peter Kruse fra firmaet CSIS:

- Der vil altid være en risiko, når vi placerer medarbejdere foran en terminal og giver dem adgang til data som kreditkortoplysninger.

- Man kan opsætte systemet, så det genererer en alarm, hvis en medarbejder gang på gang søger i data, der relaterer sig til eksempelvis kendisser, men eliminere risikoen fuldstændigt kan man nok ikke, siger han.

I Nets, der håndterer sikkerheden omkring danskernes betalingskort, erkender kommunikationschef Karsten Anker Petersen, at " den menneskelige faktor er svær at slippe fri af".

- Men vi er kommet meget langt siden denne hændelse i forhold til at sikre os mod trusler. Det er ikke sandsynligt, at et identisk misbrug vil kunne forekomme igen uden at blive opdaget, standset og straffet, siger han.

Spørgsmål: Hvordan kunne misbruget overhovedet lade sig gøre?

- Der var ét særligt hul, som kun kilden og en håndfuld betroede medarbejdere i IBM kunne udnytte, og det hul misbrugte han til at stjæle kundeservicemedarbejderes identitet og skaffe sig uretmæssig adgang til data, siger Karsten Anker Petersen.

Siden skandalen har Nets investeret et trecifret millionbeløb i at øge sikkerheden, og afdelingen for IT-sikkerhed er siden 2014 vokset fra 10 til 55 personer.

Sagen mod tys-tys-kilden og de fem øvrige tiltalte med en fortid på Se og Hør er berammet til at starte 9. september.

Anklagemyndigheden kræver dem alle idømt en fængselsstraf.

/ritzau/