Se billederne: Prinser og prinsesser slipper køerne løs

Isabella, Vincent og Josephine var med deres mor kronprinsesse Mary på besøg i stalden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køerne var sikkert ligeglade, men gæsterne fik en ekstra oplevelse på den sjællandske gård Bækkenstoft i Kirke Hyllinge søndag.

Her deltog kronprins Frederik, Mary og tre af deres børn i den årlige begivenhed, hvor økologiske køer kommer på græs. Dagen kaldes 'Køernes Forårsfest'.

Og køerne fik kongelige klap bag ørene, inden de blev sluppet fri på de nordvestsjællandske marker.

75 gårde landet over inviterede gæster til at opleve øjeblikket, hvor de forventningsfulde køer kommer på græs. Økologiske køer skal ud i det fri fra april til november. Det er kun 16 procent af de ikke-økologiske køer, der kommer ud af stalden.

Fødevareminister Dan Jørgensen kigger på, mens en kalv får kongelige klap. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

»Det er en rigtig hyggelig og sjov dag for hele familien, hvor økologi bliver levende og nærværende, og hvor man får et førstehåndsindtryk af, hvordan økologiske landmænd driver et landbrug med stor respekt for dyrene og naturen« forklarer Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening, om baggrunden for dagen.

Ifølge foreningen kom der sidste år 193.000 gæster til forårsfesten.

Isabella, Vincent og Josephine var med deres mor kronprinsesse Mary på besøg i stalden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Trods de glade køer og royalt besøg er det ikke alle, der jubler over dagen.

Dyrerettighedsforeningen Go Vegan mener, at man helt skulle holde sig fra at bruge køer i landbrugsproduktion. Foreningen kalder lige frem dagen for 'mælkeindustriens manipulation'.

»Det dybt problematiske ved dagen er, at man efterlader op mod 200.000 danskere med indtrykket af, at det bedste og mest etiske de kan gøre er at købe økologiske produkter, når det mest etiske og bedste i virkeligheden er slet ikke at købe produkter med komælk, siger Mathias Elrød Madsen fra Go Vegan til DR.

Kronprinsesse Mary og fødevareminister Dan Jørgensen (S) var med til at lukke køerne på græs 19. april 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.