Sådan griller du sikkert på altanen

Det burde være forbudt at grille på altan, mener beredskabschef, som dog kommer med gode råd, hvis du alligevel vover pelsen.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det burde være forbudt at grille på altaner. I stedet burde aftensmaden grilles på ejendommens grønne områder.

Det siger beredskabschef i Ringsted Brandvæsen, Søren Hansen, til Bolius Boligejernes Videncenter.

Men med mindre ens udlejer, andels- eller ejerforening har forbudt det, er det normalt tilladt at grille på lejlighedens altan.

Beredskabschef Søren Hansen siger til Bolius, at hvis man vil grille på altanen, bør man tage en  række sikkerhedsmæssige forholdsregler.

Fare for kulilteforgiftning

Det er livsfarligt at grille i lukkede rum.

- Delvist lukkede altaner i boligområder fungerer næsten som udestuer, og der er store risici forbundet med at grille der.  Kulilten har svært ved at slippe ud, og der er fare for kulilteforgiftning, forklarer Søren Hansen.

Af samme grund skal grillen også blive stående ude på altanen, når du er færdig med at bruge den. Der kan nemlig udvikles kulilte fra grillen i op til 24 timer, efter den har været i brug.


Kuglegrillen er sikrest

Uanset om altanen er åben eller delvist lukket, skal grillen stilles på et underlag, som ikke kan brænde og et stykke væk fra ting, der kan gå ild i. Især i startfasen, hvor der er åben ild, er der risiko for, at der kan gå ild i noget.

Men også vejrforholdene spiller en stor rolle i forhold til, hvor meget kontrol du har over ilden, og hvad flammerne kan nå. Så lad være med at tænde for grillen, hvis det blæser for meget, skriver Bolius.

Selv om Søren Hansen ikke er meget for at anbefale nogen form for grill på altanen, mener han dog, at en kuglegrill er langt bedre end en åben grill.