S vil give ophold til voldsramte kvinder

Socialdemokraterne vil gøre det nemmere for voldsramte kvinder at få ophold, når de bryder ud at et voldeligt ægteskab. Det vil have »kolossal effekt«, siger Landsorganisation af Kvindekrisecentre. K er positiv.

Voldsramte udenlandske kvinder skal have lov til at blive i Danmark, hvis de har været i landet i mindst 18 måneder. Det foreslår Socialdemokraterne, som dermed vil hjælpe familiesammenførte voldsramte kvinder uden permanent opholdstilladelse med at bryde ud af et voldeligt forhold. Bliver de skilt fra deres voldelige mand, risikerer de nemlig at miste grundlaget for deres opholdstilladelse.

»Nogle af de voldsramte kvinder tør ikke opsøge et krisecenter eller tage på skadestuen, fordi de er bange for at blive smidt ud af landet. Det er et stort problem i indvandrermiljøerne, men også ofte for de russiske og thailandske kvinder, som er gift med en voldelig dansk mand,« siger Mette Frederiksen (S).

Hun mener ligefrem, at den nuværende lovgivning »understøtter volden.«

»Lur mig om ikke nogle af de voldelige mænd siger til deres koner: Hvis du smutter i aften, så bliver du smidt ud af Danmark, så du må heller blive,« siger Mette Frederiksen.

K klar til at støtte
Forslaget kommer efter, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i sin åbningstale i tirsdags talte varmt for gøre mere for voldramte kvinder og børn. Næsten halvdelen af dem har ifølge Fogh indvandrerbaggrund.

»Det er vældigt interessant, at statsministeren slår sig op på, at være ven med de voldsramte kvinder,« siger Mette Frederiksen, der dog ikke tror, at ordene bliver fulgt op af handling.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra integrationsminister Rikke Hvilshøj (V), men den konservative integrationsordfører Henriette Kjær åbner for at støtte forslaget.

»Som reglerne er i dag giver man normalt ophold til voldsramte kvinder, hvis de har været i landet i to år. Men jeg vil bestemt gerne se nærmere på, om vi kan gøre reglerne bedre,« siger Henriette Kjær, der nu vil diskutere forslaget med Socialdemokraterne.

»Det må ikke være sådan, at kvinder, der er udsat for vold, risikerer at miste deres ret til at blive i Danmark, fordi de flytter fra manden,« siger hun.

Krisecentre er glade
Anne Mau, sekretariatsleder i Landsorganisation af Kvindekrisecentre, mener, at det vil have en »kolossal effekt, hvis S-forslaget bliver gennemført.

»Mange af kvinderne på krisecentrene er familiesammenførte, der har været udsat for vold, nogle af dem endda livstruende vold. Dette forslag vil fjerne en del af usikkerheden, for så kan de få opholdstilladelse, bare de kan dokumentere volden,« siger Anne Mau.

Socialdemokraterne vil desuden sikre, at det ikke er den voldelige mand, der skal agere tolk for den voldsramte kvinde på skadestuen.

»Hvis der på skadestuen bare er den mindste mistanke om vold, så skal man ikke have lov til at bruge ægtemanden som tolk. Så skal man tilkalde en uvildig tolk,« siger Mette Frederiksen.