S og R hver sin vej i forhandlinger

Socialdemokraterne er ude af forhandlingerne om skattepakken, mens de Radikale og Ny Alliance stadig er med. Det stod klart efter de indledende drøftelser i går om den omstridte skatteplan, som Dansk Folkeparti stadig har svært ved at sluge. Men regeringen lytter, siger Pia Kjærsgaard.

Det var en dag, hvor mange lod som om. Regeringen lod som om, den var interesseret i, hvad alle Folketingets partier havde at sige om skat. Og alle Folketingets partier lod som om, de seriøst troede, at de var til forhandlinger om en storstilet skatteplan. Men det var ikke sådan det var.

I virkeligheden var regeringen først og fremmest interesseret i at få et flertal for sin omstridte skatteplan, hvilket kræver tilslutning fra et ualmindeligt skeptisk Dansk Folkeparti. Og i virkeligheden vidste venstrefløjen, at den overhovedet ikke er i nærheden af at lave en aftale med regeringen. Ud over Dansk Folkeparti er det kun de Radikale og Ny Alliance, der stadig har en teoretisk chance for at komme med.

Første parti på skafottet i Finansministeriet, hvor regeringen var repræsenteret ved finansminister Thor Pedersen (V), skatteminister Kristian Jensen (V) og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, var Socialdemokraterne. De overskred den halve time, der var afsat til mødet, men efterfølgende var det nærmest en gåde, hvad de havde fået tiden til at gå med.

»De sagde bare nej,« sagde Helle Thorning-Schmidt efter mødet, og så pryglede hun ellers på regeringen med den kæp, man bruger, når man har opgivet at snakke mere sammen.

»Det virker som om, at regeringen forhandler på skrømt. Det var ikke rigtig seriøst. Jeg er især skuffet over De Konservative, som på ingen måde ønsker at gå i gang med en ægte diskussion af, hvordan vi får en skattestruktur, som skal få flere mennesker i arbejde, og som skal være grøn, og som kan bringe os ind i moderne tider,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der flankeret af politisk ordfører Henrik Sass Larsen opfordrede regeingen til at sætte gang i arbejdet med at gennemføre en storstilet skattereform.

Thor Pedersen konstaterede tørt, at »der er en rimelig grad af afstand mellem os«, og senere erkendte han åbent, at Socialdemokraterne er dømt ude. Den officielle begrundelse var, at Socialdemokraterne ikke vil lette skatten til næste år overhovedet heller ikke selvom loven om den såkaldte Arbejdsmarkedsfond faktisk kræver det.

Fra de Radikale var meldingen til gengæld helt anderledes. Margrethe Vestager har som ny radikal leder for første gang mulighed for at vise, at hun faktisk kan indgå forlig med VK-regeringen. Og hun ser frem til at skulle til flere forhandlinger.

»Nogle af de spørgsmål, som vi er optaget af, er også er nogle af de spørgsmål, som regeringen er optaget af. Der skal flere grønne afgifter til og en social profil i de grønne afgifter. Det er væsentligt for os,« sagde Margrethe Vestager, der ikke blev mødt af »nej« på samme måde som Helle Thorning-Schmidt.

Herefter kom Ny Alliance for. De kom ud igen med en melding om, at regeringen er klar til at lytte til deres krav om at få grænsen for topskat endnu højere op. Hvis altså partiet kan anvise en finansiering. Og så gik de hjem og regnede på det.

Herefter røg SF og Enhedslisten hurtigt ud, og endelig kom dagens egentlige hovedpersoner fra Dansk Folkeparti. Pia Kjærsgaard havde ansigtet i alvorlige folder og hun lød dyster, da hun sagde: »Det bliver meget svært«, og Kristian Thulesen Dahl gav udtryk for, at lettelser i topskatten finansieret med højere energiafgifter er en udrikkelig cocktail. Men om det betyder, at partiet nu kan godkende lettelser i topskatten finansieret på en anden måde står uklart, for det ville de ikke svare på. Efter mødet sagde Pia Kjærsgaard, at regeringen havde »lyttet« til partiets ønsker og kritik.

»Vi er ikke i den fase, hvor vi diskuterer krav. Vi er der, hvor vi fortæller vores uforbeholdne mening, og det har regeringen lyttet til.«

Tror du, I kan I nå hinanden?

»Ellers stod vi ikke her. Ellers var vi slet ikke mødt op.«