Regeringen kritiseres for at tage fra de fattige og give til de rige

Udkantskommunerne raser over regeringens udspil til en ny refusionsmodel, hvor hovedstadsområdet står til at vinde 300 millioner kroner.

Borgmestre fra flere udkantskommuner raser over det udspil, som regeringen er kommet med til en ny refusionsmodel, skriver Jyllands-Posten.

Det statslige tilskud reduceres i udspillet især i forhold til langtidsledige, og det betyder, at der bliver flyttet penge fra de kommuner, der i forvejen har en høj ledighed til især kommunerne i hovedstadsområdet, der på lang sigt står til at få en årlig gevinst på 300 millioner kroner om året.

Venstre-borgmester Mogens Gade (V) fra Jammerbugt Kommune i Nordjylland har regnet sig frem til, at hans kommune vil tabe mindst 16 millioner kroner om året. Det vil med en i forvejen presset økonomi have mærkbare konsekvenser for borgerne, forudser han.

»Hvis det her bliver en realitet - hvad jeg nægter at tro - så er det reelt Fru Jensens hjemmehjælp, dagpasningen og folkeskolen, der må holde for, siger han og understreger, at han som udgangspunkt er tilhænger af princippet om mere enkle regler på beskæftigelsesområdet og en større økonomisk tilskyndelse til at få de ledige hurtigt i gang.

Systemet må dog designes, så der ikke tages fra de fattige og gives til de rige.

»Pengene går den forkert vej. Det er ikke rimeligt, at dem, der har mere, også skal gives mere,« siger han og foreslår, at der gennemføres en ny udligningsreform.

Fungerende kommunalordfører for Socialdemokraterne, Anne Sina (S), opfordrer kommunerne til at slå koldt vand i blodet.

»Vi har indbygget den sikkerhedsmekanisme, at vi om et stykke tid kigger på, om reformen er skæv, eller om den fungerer. Jeg synes faktisk, at vi har en meget forsigtig tilgang til det her,« siger hun til Jyllands-Posten.