Politifolk i hård kritik: »Jeg og mine kolleger håber, at vi snart ser en anden i spidsen for dansk politi«

Mens bandekrigen raser i Københavns gader, langer politifolk nu ud efter deres øverste chef – rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg. De anklager ham for ikke at fortælle hele sandheden om politiets indsats mod banderne til politikerne på Christiansborg. Samtidig fastholder Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, sin kritik af Rigspolitiet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I artiklen er tilføjet en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). I første omgang fremgik det, at justitsministeren ikke havde kommentarer til sagen, men det var en fejl.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg siger ikke hele sandheden, når han fortæller danskerne og især politikerne på Christiansborg, at politiet har nok ressourcer til at løse den verserende bandekonflikt i København.

Så klar er meldingen nu fra politifolk hos Københavns Politi.

Torben Ryttergaard er enhedstillidsmand i den største afdeling på politigården i København, Operativ Special Afdeling. Ryttergaard har midt under bandekonflikten fuldt og helt mistet tilliden til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

»Jeg og mine kolleger håber, at vi snart ser en anden i spidsen for dansk politi, da tilliden, til at vores øverste chef fortæller det reelle billede af situationen, ganske enkelt ikke er til stede længere. Vi har brug for at få genskabt den tillid, der er så vigtig i vores arbejde, men den vedholdende fortælling om, at vi har nok folk til at løse opgaven, er jo kun en del af historien. Vi kan løse alle typer opgaver, bare ikke på samme tid – der er noget, vi ikke får løst, når vi rykker rundt på mine kolleger. Vi er hans medarbejdere, men han lytter ikke til medarbejderne,« siger Torben Ryttergaard.

Baggrunden for kritikken er bl.a. udtalelser fra rigspolitichefen i weekenden, der bød på flere skyderier. Søndag udtalte Jens Henrik Højbjerg bl.a. til TV 2, at »vi har de værktøjer, ressourcer og erfaringer, der skal til. Vi har hver gang, der har været noget lignende, været i stand til at få det stoppet, og vi har også styr nok på denne situation til, at vi får det igen.«

Men det står ifølge Torben Ryttergaard i kontrast til oplevelsen hos betjentene i Københavns Politi. Ifølge ham er man ikke nok betjente »ude i den spidse ende, ude på gaden«. Bandeenheden gør det godt, lyder det, men bemandingen er »ikke optimal«. Rigspolitichefen har ret i, at politiet altid kan gå ind i bandekonflikten og stille med de folk, der skal til, men glemmer, at det har store konsekvenser, mener Ryttergaard. For når kolleger flyttes rundt hos politiet, hvilket for eksempel sker netop nu under bandekrigen, falder andre opgaver på gulvet.

Til sidst peger Torben Ryttergaaard på prioriteringen af mandskabet.

»Det nytter ikke noget, at vi sidder og roder med småsager, hvor nogle er blevet snydt for få hundrede kroner på Den Blå Avis, når folk skyder uskyldige på gader og stræder. Det er en helt forkert prioritering. Det er en katastrofe,« lyder det fra tillidsmanden, der erkender, at bandekonflikten er meget svær at løse.

»Der er ingen nem løsning. Rigspolitichefen skal erkende, at vi mangler personale. Han skal erkende de faktiske forhold, være realistisk i forhold til den problematik, som vi har,« siger han og forsætter:

»Hvis han ikke vil fortælle om virkeligheden, så kan vi fortælle den. Og vi bliver nødt til snart at få gjort noget alvorligt ved det her, for vi kan ikke blive ved med at se på, at han negligerer os som medarbejdere. Det kan vi ikke.«

Ikke hele sandheden

Formanden for Københavns Politiforening, Michael Møller, sætter ligeledes spørgsmålstegn ved rigspolitichefens udlægning af virkeligheden. Han lyver ikke, lyder det, men rutter ej heller med sandheden.

»Vi er politifolk nok til at håndtere den bandekonflikt, der er i øjeblikket. Han glemmer bare at sige, at når I køber en taske på internettet, og den ikke bliver leveret, så efterforsker vi ikke det. Når jeres børn starter i skole, er vi ikke ude og fortælle dem, hvordan de skal opføre sig i trafikken. Det har vi ikke folkene til, for nu laver vi bandeindsats. Så han lyver ikke, han glemmer bare alle mellemregningerne,« siger Michael Møller.

Ifølge Michael Møller er det åbenlyst, at Københavns Politi mangler ressourcer, og at det er gået ud over kampen mod banderne.

»I 2013 besluttede man at aflevere 200 årsværk. En budgetreduktion kostede 70 årsværk, og så var der en ressourceallokering til andre kredse i Danmark svarende til 130 folk. Terrorsikringen i kølvandet på terrorangrebet i 2015 og et krav fra rigsadvokaten om, at vi skulle opprioritere økonomisk kriminalitet, har også kostet. De ressourcer kom især fra afdelingen for organiseret kriminalitet. Det har betydet, at den fremadrettede efterforskning mod banderne blev påvirket i sindssyg grad,« siger han.

Kritikken fra politifolkene kommer efter nogle uger, hvor våbnene har siddet løst – især på Nørrebro i København, hvor flere grupperinger forsøger at vinde frem på de kriminelle markeder.

Siden 12. juni er der registreret 18 banderelaterede skyderier i hovedstadsområdet. Senest er to helt tilfældige unge mænd blevet ramt af skud på Nørrebro og i Tingbjerg.Derfor blev der i weekenden kaldt ekstra betjente på arbejde, og politiet lånte et fly fra Hjemmeværnet for at overvåge Nørrebro og Nordvest så tæt som muligt. Samtidig blev visitations- zonen forlænget og udvidet.

Ellemann-Jensen fastholder kritik

Ikke kun i politiets egne rækker hersker der uro om beskrivelsen af situationen hos politiet og bandekonflikten. Også på Christiansborg er der utilfredshed med de foreløbige meldinger fra Rigspolitiets ledelse, der kritiseres for ikke at stemme overens med oplevelsen hos betjente i Københavns Politi.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kalder den eskalerende bandekonflikt for »vanvittig alvorlig« og mangler fortsat at blive overbevist om, at politiets har de nødvendige værktøjer til at håndtere skyderierne.

Ellemann-Jensen var allerede i weekenden ude med kritik af Rigspolitiet for ikke at have givet et retvisende billede af, om ordensmagten mener at have styr på situationen. Det skete i kølvandet på en advarsel fra Københavns Politi til unge mænd i forbindelse med at færdes på gaden på Nørrebro og i andre bydele i hovedstaden.

Siden har Rigspolitiet altså betonet at have kontrol over situationen, men Ellemann-Jensen fastholder:

»Det står for mig i nogen grad i kontrast til de meldinger, der kommer fra dem, der – med al respekt for Rigspolitiet – har fingrene nede i jorden. Det er dem, der står på gaden og skal håndtere det. Når jeg hører dem fraråde unge mænd at gå på gaden, så kan jeg godt komme i tvivl om, hvorvidt de er enige med deres øverste ledelse i, at de har de nødvendige værk-tøjer og ressourcer. Der virker til at være en diskrepans mellem meldingen fra den øverste politiledelse og de politifolk, der står og møder virkeligheden, og det undrer mig.«

Adspurgt, om han føler sig tryggere ved politiets håndtering af sagen efter udmeldingen fra Rigspolitiet, svarer han:

»Jeg kan konstatere, at der er mange politifolk, som siger, at de har et andet billede af situationen.«

Også hos regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, forholder retsordfører Peter Kofod Poulsen sig skeptisk.

»Det er tankevækkende, at man kommer med en specifik advarsel, al den stund at man siger, at der er styr på sagerne og ressourcer nok. Det er vist første gang, det nogensinde er sket. Det kræver en rigtig god forklaring fra Rigspolitichefen,« siger han.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil både rigspolitichefen samt ledelsen i Københavns Politi deltage på et forestående møde med partierne bag bandepakken hos justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Mens tillidsfolkene kritiserer chefen hos Rigspolitiet, blev skyderierne på Nørrero og Tingbjerg i går debatteret flittigt på Facebook blandt politifolk. Et opslag fra politimand David Korsgaard Greve blev således delt langt over 500 gange – blandt andet af flere af Greves kolleger i politiet.

»Det havde klædt Politiets topledelse, hvis de havde haft røv i bukserne til at forklare Folketinget og Justitsministeriet, at hvis man skærer styrken til ned under fodsålerne, så vil der uvægerligt opstå problemer, som ikke kan løses – og på samme tid ske faneflugt i politiets rækker, når tilværelsen for den enkelte ikke længere hænger sammen,« skriver Greve.

I en skriftlig kommentar til Berlingske siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at han har »fuld tillid til rigspolitichefen«.

»Det billede, der i disse dage bliver tegnet af, at rigspolitichefen ikke skulle have fortalt om de vanskelige tider, som dansk politi går igennem, er faktuelt forkert og misvisende. Tværtimod har rigspolitichefen igennem den seneste tid vedholdende fortalt om, at de store afgørende samfundsopgaver, som politiet løser for tiden, betyder store omprioriteringer. Det har rigspolitichefen fortalt i medierne og ikke mindst personligt orienteret politiforligskredsen meget indgående omkring. Ligesom det i de sidste år også er blevet sagt i folketingssalen, i samråd i folketinget, i offentligheden, ved besøg i politiet og ikke mindst i medierne. Som jeg har sagt igennem flere år, så skal vi have mere politi på gaderne. Vi gør derfor også alt, hvad vi kan for at få uddannet flere betjente og sikre et stærkt politi. Blandt andet har vi frigjort betjente ved at ansætte civile til de opgaver, der kan løses af andre faggrupper. Det sker i meget tæt samarbejde med rigspolitichefen. Nu vil jeg opfordre til, at politiet får arbejdsro, så de kan bruge deres kræfter på at bekæmpe banderne og skabe ro og tryghed.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.