Politiet indgår kompromis med sultestrejkende iranere

Aktionen på Vesterbro ser ud til at ende fredeligt. Politi, kommune og iranere har indgået et kompromis, og politiet har igen forladt stedet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet rykkede tidligere fredag ud til Demokratihuset i Valdemarsgade på Vesterbro, hvor en gruppe sultestrejkende iranere har opholdt sig siden tirsdag.

Årsagen var, at Københavns Kommune har politianmeldt de iranerne, som opholder sig ulovligt i kommunens lokaler.

Men efter samtaler med de iranerne, som alle er afviste asylansøgere, har politiet igen forladt stedet, oplyser Lars Borg pressekordinator i Københavns Politi.

- Vi havde nogle rolige og fredelige drøftelser, og vi har fundet frem til et kompromis mellem os, kommunen og iranerne. Det betyder, at der kommer en god, fornuftig løsning, og at iranerne forlader huset inden længe, siger han.

Lars Borg vil endnu ikke gå i detaljer med kompromiset, men understreger, at politiet er meget tilfredse.Tirsdag forlod de i alt 11 afviste iranere Stefanskirken på Nørrebro og rykkede ind i de tomme kommunale lokaler på Vesterbro.

Københavns Kommune, der ejer Demokratihuset, gav dem indtil fredag klokken 9 til at forlade huset - ellers ville de blive politianmeldt. Da fristen udløb blev iranerne politianmeldt, fortæller Erik Bjørn Møller, der er pressechef for Kultur- og Fritidsborgmester Pia Allerslev (V).

- Det er meget udramatisk. Vi har sagt fra starten, at det var en ulovlig besættelse af en kommunal ejendom, og derfor opfordrede vi dem til at forlade stedet frivilligt. Vi sagde, at vi ville politianmelde, hvis ikke de overholdt vores deadline, siger han.

Medmindre de vælger at fortsætte deres sultestrejke et andet sted, skal asylansøgerne efter planen tilbage til asylcentrene.

Iranerne strejker i protest mod deres afslag på asyl i Danmark. De frygter, at de bliver forfulgt og idømt dødsstraf, hvis de bliver sendt hjem til Iran.

Protesten er fulgt i kølvandet på en større landsdækkende aktion i flere asyllejre. Op mod 80 afviste kurdiske syrere og iranere sultestrejkede i protest mod dels en alt for lang sagsbehandling, hvor nogle har boet på asylcentre i tre-fire år, og dels imod afslaget på asyl.

Torsdag begyndte de afviste asylansøgere dog igen at indtage føde.