Politi trak sig fra slagsmål med besættere

Mens 500-1.000 demonstrerede for flere ungdomshuse i København, gik en gruppe i gang med at besætte en kommunal ejendom i det københavnske nordvestkvarter. Efter først at have brugt tåregas, lod politiet de unge indtage huset og feste.

Først lidt håndgemæng, dernæst tåregas og knipler. Konfrontationen mellem politi og unge foran den nybesatte ejendom på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter endte dog med, at ordensmagten overlod bygningen til de unge. <br>Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

Endnu et hus er blevet besat i København. I går eftermiddags trængte en gruppe på 70 til 80 unge ind i en tidligere industriejendom på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter. Det skete samtidig med, at andre fra gruppen bag, der kalder sig »Initiativet for flere Ungdomshuse«, havde arrangeret demonstration fra Israels Plads i det indre København til Nørrebro i sympati med det besatte ungdomshus på Jagtvej i København.

De unge indtog den forfaldne bygning, der ejes af et privat ejendomsselskab, ved at hænge et banner ud på facaden med ordene: »Velkommen i huset. Nu har vi to.«

Gruppen bag husbesættelsen skriver i en pressemeddelelse, at de ikke repræsenterer Ungdomshuset på Jagtvej, men sympatiserer med det:

»Vi har tænkt os at blive og gøre huset flot og rart at være i, så vi kan bruge det. Vi har ingen planer om at forsvare huset med vold.«

Efter demonstrationen var opløst på Nørrebro, gik flere hundrede unge til de nybesatte hus i håb om at kunne komme ind og holde fest. Men kampklædte betjente brugte tåregas for at forhindre de unge i at trænge ind i bygningerne, og en enkelt blev anholdt.

Omkring klokken 17 foretog politiet så en højest overraskende kovending. Alle tilstedeværende betjente hoppede i vognene og forlod stedet, så de triumferende demonstranter kunne myldre ind for at fejre besættelsen.

Efter ordre fra ledelsen
I går aftes bekræftede Jørgen Thomsen, den centrale vagthavende hos Københavns Ordenspoliti, at kollegerne var blevet bedt om at returnere.

»Der sker ikke mere derude foreløbig, med mindre det udarter sig til noget forfærdeligt,« sagde vagtlederen i aftes til Berlingske Tidende.

Hvorfor trækker I jer dog, når I lige havde brugt tåregas for at forhindre en besættelse

»Vores ledelse mener, at det vil være fornuftigst, hvis vi trækker os bort,« svarer vagtlederen.

I går aftes holdt besætterne et pressemøde: »Vi betragter politiets retræte som en erkendelse af, at det er en politisk sag og ikke en politisag,« siger Mads Clausen fra pressegruppen.

Besætterne havde barrikaderet husets døre, men understregede at de ikke ønsker en voldelige konfrontation med ordensmagten omkring »Villa Villekulla«, som de allerede har døbt den besatte ejendom.

Tidligere på eftermiddagen var mellem 500 og 1000 mennesker mødt op til initiativgruppens demonstration. I en pressemeddelelse skriver Anika Viby, der er én af arrangørerne:

»Spørgsmålet er ikke, hvorvidt Ungdomshuset skal ryddes eller ej. Selvfølgelig skal det ikke det. Spørgsmålet er, hvor alle de nye ungdomshuse skal ligge«. Det siger Anika Viby fra initiativet for flere ungdomshuse, der arrangerede demonstrationen.