Overblik: Så mange IS-jihadister med relation til Danmark befinder sig i konfliktzonen - på fri fod eller i fængsel

Kurderne er under pres i den nordlige Syrien, hvor de har holdt styr på en række lejre og fængsler, hvor også danske IS-jihadister har boet.

I al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien sidder både kvinder og børn med dansk statsborgerskab. Lejren ligger et stykke væk fra de nuværende kamphandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix

På grund af urolighederne i det nordlige Syrien skal Folketinget nu hastebehandle et lovforslag, der skal gøre det muligt at frakende jihadister deres danske statsborgerskab.

Den politiske melding fra regeringen kommer i kølvandet på måneders debat om, hvordan Danmarks skal agere på det faktum, at danske statsborgere har tilsluttet sig Islamisk Stat, men er blevet »statsløse« efter kalifatets fald.

Tage dem hjem? Eller lade dem blive?

Udlændingeminister Mattias Tesfaye kunne i dag ikke sige, hvor mange personer der vil kunne blive omfattet af forslaget.

Men sikkert er det, at der i syriske lejre og i konfliktzonen generelt befinder sig både mænd, kvinder og børn med danske pas.

Ved et samråd om Syrien-jihadister i sidste måned lød det fra landets justitsminister Nick Hækkerup, at der ifølge PET er 36 voksne personer, som er udrejst fra Danmark, i konfliktzonen eller omkringliggende lande.

Ti af de 36 personer har haft opholdstilladelse i Danmark. De ti har alle fået opholdstilladelsen inddraget. De resterende 26 er ifølge PET danske statsborgere.

PET vurderer endvidere, at 12 af disse danske statsborgere er tilbageholdt eller fængslet, mens de resterende 14 formodes fortsat at opholde sig på fri fod i konfliktområdet.

Derudover har Politiken med afsæt i en aktindsigt fra Justitsministeriet kunnet fortælle, at der sidder 30 børn, der er op til 14 år gamle, med dansk tilknytning i lejre i Syrien.

Børnenes forældre er enten danske statsborgere eller har været det. Børnene sidder især i de to lejre al-Hol og al-Roj i det nordlige Syrien. Begge lejr har været under kurdisk kontrol.