Regeringen vil frakende Syrien-jihadister dansk statsborgerskab: »De udgør en trussel mod vores alles sikkerhed«

Efter urolighederne i det nordlige Syrien skal Folketinget hastebehandle et lovforslag, der skal gøre det muligt at frakende jihadister deres danske statsborgerskab. Det skriver regeringen i en pressemeddelelse.

»De er uønskede i Danmark. Regeringen vil derfor gøre alt, hvad der er muligt, for at forhindre dem i at komme tilbage til Danmark,« udtaler statsminister Mette Frederiksen (S) i pressemeddelelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil frakende jihadister dansk statsborgerskab.

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen beder Folketinget hastebehandle lovforslaget, således det bliver muligt at frakende jihadister med dobbelt statsborgerskab deres danske statsborgerskab, mens de befinder sig i udlandet.

»Der er risiko for, at de kurdisk kontrollerede IS-lejre i grænseområdet bryder sammen, og at jihadister med dansk statsborgerskab søger mod Danmark. Det er mennesker, der har vendt Danmark ryggen og med vold kæmpet mod vores demokrati og frihed. De udgør en trussel mod vores alles sikkerhed. De er uønskede i Danmark. Regeringen vil derfor gøre alt, hvad der er muligt, for at forhindre dem i at komme tilbage til Danmark,« siger statsminister Mette Frederiksen (S) i pressemeddelelsen.

Udmeldingen kommer efter, at en gruppe IS-fanger og op mod 800 IS-sympatisører er flygtet fra nogle af de fængsler og lejre, de indtil nu har siddet i.

Flugten skete i weekenden som følge af Tyrkiets bombardementer i det nordlige Syrien.

De kurdiske styrker og eksperter havde advaret om, at det ville ske. For kurderne meddelte, at de ikke ville prioritere at bevogte lejre og fængsler i det nordlige Syrien, hvor internationale fanger sidder indespærret. Forsvaret mod de tyrkiske troppers angreb ville have højere prioritet, lød begrundelsen.

Alle partier – undtagen Alternativet og Enhedslisten – har ifølge pressemeddelelsen tilkendegivet, at de støtter regeringens forslag om hastelovgivning.

36 personer

Ved et samråd om Syrien-jihadister sidste måned, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at der ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) befinder sig 36 voksne personer, der er udrejst fra Danmark, i konfliktzonen eller omkringliggende lande.

Af disse 36 personer har ti haft opholdstilladelse i Danmark. Opholdstilladelsen er for dem alle blevet inddraget. De resterende 26 er ifølge PET danske statsborgere.

PET vurderer yderligere, at 12 af disse danske statsborgere er tilbageholdt eller fængslet, mens de resterende 14 formodes fortsat at opholde sig på fri fod i konfliktområdet, lød det på samrådet.

I et svar til Folketingets retsudvalg kort inden valget blev udskrevet i foråret, oplyste daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at PET vurderede, at relativt få af disse personer havde dobbelt statsborgerskab.