Overblik: Her er de nye beviser i Kundby-sagen

Onsdag fik anklager Kristian Kirk lov til at fremlægge nye oplysninger i Kundby-sagen, hvor en nu 17-årig pige er tiltalt for at planlægge terror.

Foto: Nils Meilvang. ARKIVFOTO 2917 Retten i Holbæk d. 19. april 2017- - Se RB 5/5 2017 11.37. Nye mulige beviser: Breve og sedler fundet hos Kundby-pige. Helt usædvanligt vil anklager Kristian Kirk have genåbnet bevisførelsen i den såkaldte Kundby-sag.. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017)
Læs mere
Fold sammen

Der blev gjort flere interessante fund, da Kundby-pigens celle i Vestre Fængsel blev ransaget i sidste uge. Det mener i hvert fald anklager i sagen, Kristian Krik, der onsdag fremlagde de nye oplysninger.

Der er tale om en navneliste, et notat, tre breve og to tegninger.

Få overblikket over de nye oplysninger herunder.

Navneliste fundet i sko

Det var en note fundet i pigens sko, der ledte anklagemyndigheden i retning af de nye oplysninger i Kundby-sagen.

I forbindelse med et familiebesøg tirsdag i sidste uge, blev pigen visiteret. Det er standardprocedure.

Her fandt Kriminalforsorgen en lille håndskrevet seddel i foret på pigens sko, hvorpå navnene på personer, der er tidligere dømte i danske terrorsager, stod.

Blandt andet Tokhi og Khürshid, som ifølge anklagemyndigheden henviser til to personer, der blev dømt i den såkaldte Glasvejsag, hvor de blev dømt for at fremstille TATP med henblik på at udføre et terrorangreb i Danmark. Også navnene Cesur og Mansour er nævnt, og det er ifølge anklageren henvisninger til henholdsvis Glostrupsagen og til Said Mansour, som to gange er blevet dømt for terrorrelaterede forbrydelser.

Også »Umm Hamza (twitter)« er nævnt, men det kan pigen i retten ikke huske, hvad refererer til.

Ifølge pigen, der i dag er 17 år gammel, skrev hun sedlen for tre-fire måneder siden, fordi hun var interesseret i, hvilken straf andre personer, der har været tiltalt i terrorsager, har fået i straf.

Hun ville have sin forsvarer til at undersøge de forskellige sager, og derfor skrev hun noten, fortalte hun under dagens retsmøde. En forklaring, som pigens forsvarer, Mette Grith Stage, bekræftede.

Notatet om »sandheden«

På en anden seddel dateret 30. april 2017 kl. 22.47 skriver pigen om, hvordan »de« siger, at hun ikke er rigtig muslim, fordi hun ikke bærer tørklæde og beder bøn fem gange om dagen.

»[De er blinde for] Sandheden om, at det manglende tørklæde og bøn er for at narre dem. Lad dem tro, jeg ikke tænker på islam, så længe jeg sidder i en celle.«

»Allah den tilgivende ved, jeg lokker dem alle sammen i en fælde,« skriver pigen.

I retten forklarede hun, at »de« er en henvisning til personalet på den lukkede institution for unge på Djursland, hvor hun har afsonet størstedelen af sin varetægt.

»Det, jeg prøver at udtrykke, er, at så længe man ikke gør de her ting [bede og gå med tørklæde, red.], så tror folk ikke, man er muslim. Det er det, jeg mener med fælde. De tror, man ikke er muslim, men det er man,« forklarede hun.

Brevene til IS-sympatisøren

Tre breve er desuden blevet inddraget som nye beviser i sagen.

Det drejer sig om et brev, som Enes Ciftci (tidligere Hamza Cakan) har skrevet til pigen. Ciftci er den første person i Danmark, der er blevet dømt for at lade sig hverve til terrorbevægelsen Islamisk Stat. Han afsoner nu en dom på seks års fængsel.

I brevet til pigen skriver han, at han vil støtte hende, at hun bare skal sige til, hvis der er noget, hun har brug for, og at hun »slet ikke skal holde sig tilbage«. Brevet blev sendt via politiet til pigen, der siden har skrevet to svar til Ciftci, som hun dog ikke har sendt af sted.

Hun svarer blandt andet: »Vi står sammen og saboterer deres planer,« og »jeg vil altid støtte dig,« hvorefter hun underskriver »din lillesøster« efterfulgt af hendes navn.

I det andet brev til Ciftci skriver hun:

»Vi bliver kaldt terrorister, men er frihedskæmpere. De kalder sig selv for frihedskæmpere, men det er dem, der er terrorister.«

I retten forklarede hun, at Ciftci og hende selv er frihedskæmpere, fordi de begge er muslimer.

Hun skriver videre om det overfald, hun begik i sommer på en pædagog på institutionen, hvor hun har siddet varetægtsfængslet. Hun indrømmer, at hun stak ham ned, fordi han havde været udsendt som soldat i Afghanistan og Irak:

»Han støtter bekæmpelsen af vores brødre og søstre. Wallah, jeg kunne ikke acceptere det,« skriver hun som forklaring. En formulering hun under dagens retsmøde blot mente var en videregivelse af den tiltale, der er rejst mod hende for overfaldet.

Under dagens retsmøde fortalte den nu 17-årige pige, at hun blev overrasket over at få brevet fra Ciftci og at hun ville svare tilbage »af ren høflighed«. Hun blev glad for brevet, fordi han også er muslim, fortalte hun.

»Jeg sympatiserer ikke med ham, fordi han lod sig hverve, men jeg kan godt forstå, hvis man kan få det indtryk,« sagde hun.

To tegninger

Der blev desuden beslaglagt to tegninger. Det ene viser et arabisk skrifttegn, mens det andet viser en mand og et våben.

På den står trosbekendelsen på arabisk. Våbenet, har pigen tegnet, fordi hun »kedede« sig, fortæller hun.

Læs mere