Ny indsats skal dæmpe de vilde unge

Der er store forventninger til et nyt såkaldt Hotspot, der har som mål at nedbringe kriminaliteten og gøre Nørrebro til et mere trygt sted at være.

Alle fra unge til gamle skal føle, at urolige områder som Blågårds Plads på Indre Nørrebro bliver et sikrere sted at være. »Det er en kæmpe opgave,« erkender Tine Hviid Gammelby(i midten), som skal lede den såkaldte Hotspot-indsats i den københavnske bydel. Fold sammen
Læs mere

Nørrebro i København skal være et mere trygt sted at bo og færdes. Det er den helt overordnede ambition i de nye handlingsplaner for de kommende to såkaldte Hotspot på Indre og Ydre Nørrebro, som netop er offentliggjort.

I handlingsplanerne er der lagt væk på en samlet kriminalpræventiv indsats, fokus på uroskabende unge og kriminelle netværk, samt at skabe sammenhængskraft i lokalområdet. Målet er, at man ved at koordinere de i forvejen mange initiativer, som findes på Nørrebro, lettere kan komme problemerne til livs.

»Hotspot-projektet skal ikke tilføre nye gadeplansmedarbejdre, men skabe dialog og samarbejde mellem politi, kommune, borgere og andre i området. Hotspot skal ikke kun øge trygheden, men også sikre et reelt fald i kriminaliteten. Nogle af midlerne er at få sluset de unge over i uddannelse og beskæftigelse og at få skabt øget tillid mellem aktørerne i området og de unge,« forklarer Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

Det er anden gang, at Københavns Kommune opretter et Hotspot – et geografisk område med mange udfordringer, hvor man forsøger at lave en fælles koordineret indsats, for at komme problemerne til livs. Tidligere var det i Valby, og de to nye Hotspots bygger på erfaringer herfra.

»Vi har lært meget af vores toårige pilotprojekt i Valby, men nu gælder det for alvor. Derfor har vi valgt at oprette to Hotspot på Nørrebro, som begge skal løbe i fire år, og selv om det er planen, at projektet så stopper, har vi som mål, at effekten skal vare ved,« siger Anna Mee Allerslev, som står bag initiativet sammen med børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S) og socialborgmester Mikkel Warming (EL).

I handlingsplanen er der opstillet 13 konkrete effektmål, som eksempelvis at nedbringe antallet af børn, som bliver anmeldt for brud på våbenloven eller bliver sigtet for personlig kriminalitet.

Store forventninger til Hotspot-succes

Blandt Nørrebros lokalpolitikere er der store forventninger til de nye Hotspot.

»Vi har fulgt i en årrække, hvordan kommuner, politi og boligselskaber har sat rigtig mange initiativer i gang på Nørrebro, men der har manglet et overblik. Så det giver rigtig god mening, at man nu kan skabe en form for koordination. Vi håber og tror på, at det vil bære frugt,« siger Kim Christensen, formand for Nørrebro Lokaludvalg.

Særligt indsatsen over for børn og unge, kommer til at have gavn af en overordnet koordinering, mener Bjarne Fey, direktør i Rabarbarlandet, en selvejende institution, som siden 1992 har stået for en række initiativer for både unge og ældre på Nørrebro.

»Vi håber, at det bliver nemmere at gribe ordentligt ind over for de akut opståede problemer. Hvis man eksempelvis observerer en gruppe unge med våben, kræver det typisk mere end blot et opkald til politiet, hvis problemet virkelig skal løses. Derfor er det smart med en instans, som både har fokus på det kriminalbekæmpende men også det forebyggende, og kan støtte os i at få fat i de rigtige medarbejdere,« siger Bjarne Fey.