Ny forskning overrasker: Helt unge kvinder har ikke nemmest ved at blive gravide

Kvinder i 20erne har nemmest ved at blive gravide. Det viser ny, international undersøgelse, som er ledet af Københavns Universitet.

Gravid kvinde i 32. uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Vi har hørt det igen og igen: Sandsynligheden for at blive gravid falder med alderen, så man bør ikke vente for længe med at få børn.

Men nu viser ny forskning, at kvinders fertilitet ikke bare falder med alderen, men bevæger sig op og ned.

Det skriver DR på baggrund af en ny international undersøgelse, som er ledet af Københavns Universitet og publiceret i det videnskabelige tidsskrift »Science«.

Resultaterne fra forskningen var overraskende for forskerne.

»Vi har altid regnet med, at kvinders æg kun kunne få det værre,« siger Eva Hoffmann, som er professor på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet og forskningsleder på den nye undersøgelse.

Konklusionen er, at kvinder i 20erne har bedre æg end både yngre og ældre kvinder.

»Vi havde ikke regnet med at finde ud af, at kvinders æg faktisk kan få det bedre. Men det gør de fra teenageårene og op i 20erne,« siger hun.

Kromosomfejl på kvinders æg øger sandsynligheden for, at et befrugtet æg bliver afstødt, så graviditeten ikke resulterer i et barn. Og undersøgelsen viser, at både helt unge kvinder og kvinder i 30erne har langt flere kromosomfejl end kvinder i 20erne.

Forskerne har gennem en periode på fem år undersøgt 3.000 ægceller fra 300 piger og kvinder mellem ni og 43 år.

Eva Hoffmann håber, at forskningen kan være med til at hjælpe ufrivilligt barnløse.

»Hvis vi kan forstå de her kurver og de her mekanismer, så giver det os håb for, at vi kan finde metoder til, at kvinder kan beholde deres fertilitet længere,« siger hun.