Nu stiller forskerne diagnosen: Derfor blev aztekerne udslettet på få år

Bare få årtier efter spaniernes erobring af Mexico var over 90 pct. af den oprindelige befolkning udslettet af dødbringende europæiske sygdomme. Nu kan forskere for første gang stille en sikker diagnose.

Den spanske erobrer Hernán Cortés går i spidsen for sine tungtbevæbnede krigere, fulgt af indianske bærere, ved aztekerrigets erobring 1519. I de følgende år døde aztekerne i hobevis af europæernes sygdomme. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var på samme tid et af verdenshistoriens mest skræmmende og effektive erobringstogter.

I 1519 gik den spanske erobrer og opdagelsesrejsende Hernán Cortés i land med sin flåde i det nuværende Mexico, der dengang rummede omkring 25 mio. mennesker.

På bare to år erobrede han hele aztekerriget ved hjælp af sin hær på få hundrede mand samt smarte alliancer med stridende aztekersamfund.

Men Cortés og hans spanske krigeres afgørende masseødelæggelsesvåben var usynligt: livstruende mikroorganismer, som de uforvarende bragte med til det nye kontinent i deres lunger, tarme og afføring.

Alene i løbet af de to år, som det tog Cortés at erobre riget, døde et sted mellem fem og otte millioner lokale af frygtelige sygdomme. I de følgende årtier gik yderligere 16-17 millioner i graven, indtil den oprindelige befolkning i Mexico mindre end hundrede år efter spaniernes ankomst var decimeret til godt og vel en million.

Aztekerne navngav den forfærdelige sygdom eller epidemi, som de på stribe døde af, og som reelt udslettede deres enestående kultur, cocoliztli.

Men først nu er forskere begyndt at kunne udpege, hvad cocoliztli var. Og deres indledende svar lyder: dødbringende salmonella. Altså en ondsindet mave-tarm infektion forårsaget en bakterie, som aztekerne, i modsætning til europæerne, ikke havde noget naturligt forsvar imod.

Afsløringen skyldes en opsigtsvækkende forskningsindsats under ledelse af den fremtrædende tyske biokemiker Johannes Krause.

I det sydlige Mexico findes en grav, hvor snesevis af lokale, som ifølge overleveringer døde af cocoliztli, blev stedt til hvile omkring 1545.

Krauses team fik adgang til at DNA-sekventere tænder fra 29 af disse lig, hvorefter det tydelige genetiske signal fra en sjælden, men meget alvorlig og tyfuslignende salmonellatype poppede op.

For første gang står videnskaben dermed med det klare fingeraftryk fra en sygdom, som aztekere døde af. Tilmed peger næsten alt på, at netop den type salmonella kom fra Europa.

»Det er et meget cool og overbevisende studie,« siger den britiske forsker Hannes Schroeder, der er ekspert i gammel DNA, og som er tilknyttet professor Eske Willerslevs internationalt kendte Center for GeoGenetik i København.

»Der er tonsvis af DNA til stede i et gravmiljø. Derfor er det helt afgørende at kunne vise, at man har fundet oldgammel DNA, og det har forskerholdet meget overbevisende været i stand til med anvendelse af en hel vifte af metoder,« forklarer Schroeder.

Det europæiske salmonella-link er opstået på baggrund af nylige undersøgelser udført på DNA-centeret i København. Her afslørede analyser af knogler fra en ung kvinde, der for ca. 800 år siden blev begravet i Trondheim i Norge, at hun var inficeret af den selvsamme salmonellatype, som aztekerne i det sydlige Mexico gik i graven med 300 år senere.

Hannes Schroeder:

»Dermed kompletterer de to undersøgelser på fornem vis hinanden. Den specifikke mikroorganisme var til stede i Europa for 900 år siden og blev derefter bragt over Atlanterhavet flere hundrede år senere af europæere, som i mellemtiden havde udviklet resistens.«

DNA-eksperten understreger dog, at salmonella næppe var den eneste mikroorganisme, som spaniere og portugisere havde med sig bagagen. En del peger på, at også kopper og andre virussygdomme må have spillet en rolle for den katastrofale kollaps af de oprindelige kulturer i Amerika. Samt tørke.

Men som missionæren Juan de Torquemada skrev fra Mexico under en voldsom epidemi i midten af 1500-tallet:

»I store og små byer blev grøfter gravet, og fra morgen til solnedgang bestilte præsterne ikke andet end at bære de døde kroppe for at smide dem i grøfterne.«