Nu kan du få billigere bredbånd uden tv-pakke

Det er ikke længere nødvendigt at betale for en masse kanaler, du ikke har brug for, for at få hurtigt internet.

Dansk bredbånd fremviser et digitalt online-hjem, hvor familien bruger bredbånd til mest muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Fremover bliver det muligt for danskere at vælge det gode, gamle fjernsyn fra, når de shopper internetforbindelser.

Tidligere har det ikke været muligt at få bredbånd via kabel-tv uden en tilhørende tv-pakke, som derfor også kostede ekstra for forbrugeren.

Også selv om man egentlig kun ønskede bredbånd.

Men nu er TDC's og søsterselskabet Yousees kabelnet blevet delvist liberaliseret, så potentielle konkurrenter kan bruge kablerne til at sælge bredbånd til kunder med kabel-tv-stik.

Udbyderen Hiper reklamerer lige nu med, at de kan tilbyde en bredbåndsforbindelse på 100 Mbit/s for 199 kroner om måneden til kunder med et kabel-tv stik i væggen fra YouSee.

Samme pris, som det koster hos Hiper at få en 30 Mbit/s-forbindelse via de gamle telefonledninger, den såkaldte ADSL-teknologi.

Og det er altså uden, at kunderne, som de ellers har været tvunget til tidligere, skal betale for en tv-pakke.

Det er i den grad på tide, at der kommer konkurrence på internetnetforbindelser via coax-nettet, som bruges til kabel-tv, lyder vurderingen fra teleeksperten Torben Rune, som er grundlægger af rådgivningsfirmaet Netplan.

- Nu har alle teleselskaber i princippet mulighed for at leje sig ind på TDC's kabler, og det er faktisk det, der har været hele meningen med at åbne op for nettet og åbne op for konkurrencen over for TDC's monopollignende tilstand, siger Torben Rune.

Det betyder blandt andet, at prisen på hurtige internetforbindelser vil falde, vurderer han.

- Det vil sandsynligvis føre til, at kunderne enten får lavere priser, eller at man vil få bedre produkter for pengene. Det vil sige hurtigere forbindelse, højere båndbredder og mere robuste leverancer, end vi tidligere har været vant til, siger Torben Rune til Ritzau Fokus.

Den nye konkurrence på markedet betyder altså, at TDC's konkurrenter fra nu af kan tilbyde bredbånd via kundernes kabel-tv-stik i hjemmet, hvilket i første omgang dog kun gælder for de husstande, der allerede har mulighed for kabel-tv.

For mange vil det altså give mening at skifte til en forbindelse via kabel-tv-stikket, fordi de sandsynligvis vil kunne få en meget højere hastighed for de samme penge, fordi de nu ikke behøver at skulle betale for tv-kanaler, og det er den vej, udviklingen går, vurderer teleeksperten.

- Mange kunder streamer allerede deres tv over nettet, og derfor er de her tv-pakker blevet ret uinteressante, og dem vil kunderne gerne slippe for at betale for, eller i hvert fald selv have valget, siger Torben Rune fra Netplan.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra TDC, men selskabet har tidligere meldt ud, at de inden længe også vil tilbyde et bredbåndsprodukt via kabel-tv, som ikke kræver abonnement på kabel-tv.

Ifølge mediet Ingeniøren har Yousee allerede startet salget af bredbånd uden kabel-tv, men på Yousees hjemmeside fremgår det, at bredbånd via Yousee fortsat forudsætter abonnement på tv-pakke via kabel-tv fra YouSee på visse adresser.

/ritzau/FOKUS