New York Times tager dansk drabssag op: »Han blev tortureret i timevis«

Et brutalt drab på en dansk-tanzaniansk mand i en skov på Bornholm har nu også vakt opmærksomhed på den amerikanske avis New York Times.

Politi ved shelterplads i Nordskoven ved Haslevej i Rønne, på Bornholm, tirsdag den 23. juni 2020. En forbipasserende fandt tirsdag morgen en død mand på en shelterplads i Nordskoven. Tirsdag eftermiddag oplyser politiet, at man har anholdt en person i forbindelse med den 28-årige mands død. Politiet efterforskede fra start sagen som et mistænkeligt dødsfald og afspærrede et større område. (Foto: presse-fotos.dk/Scanpix 2020) Fold sammen
Læs mere
Foto: presse-fotos.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i en verdensomspændende debat om racisme tager den store amerikanske avis New York Times nu en drabssag fra Bornholm op.

Natten til onsdag blev en dansk-tanzaniansk mand dræbt på bestialsk vis. Med knivstik, knytnæveslag og et knæ trykket mod halsen.

I Danmark har meningsdannere og debattører hæftet sig ved, at motivet bag drabet kan være racisme - blandt andet fordi en gerningsmand har sat et knæ på halsen af den dræbte, hvilket drager paralleller til mordet på George Floyds død i USA. Derudover har en af gerningsmændene tidligere udtrykt sympati for den yderste højrefløj. Og så har han et hagekors tatoveret på benet.

Og sagen har altså også fået det store amerikanske medie til at kigge mod Danmark - i en tid, hvor racespørgsmål fylder næsten alt i den offentlige debat i USA efter drabet på George Floyd.

I artiklen hæfter journalisten sig ved, at dansk politi har afvist, at der skulle være et racistisk motiv.  I stedet peger de på, at drabet var et resultat af en personlig relation, der gik galt.

New York Times har talt med Daniel Villaindulu, der af avisen beskrives som en en tæt ven af ofrets familie.

»Han blev tortureret i timevis. De sagde, at han var jaloux over over noget,« oplyser Daniel Villaindulu til New York Times over et telefoninterview.

»Men når man lægger det hele sammen, og man ved, at de her fyre havde swastika (hagekors red.) tatoveringer og er højrefløjsorienteret, så kan man godt forestille sig, hvorfor det endte sådan,« tilføjer han.

Han bakkes op af danske aktivister, der fortæller til New York Times, at de har oplevet, at danskerne og de danske myndigheder fornægter racistiske motiver.

Her nævnes blandt andet »Ghetto-loven« som et eksempel herpå, samt en sag fra 2017, hvor politiet ikke mente, der var et racistisk motiv, da en 16-årig afghansk dreng blev sat ild til af fire klassekammerater.

Samtidig referer journalisten til en undersøgelse, der viser, at der er sket en stigning i antallet af hadforbrydelser fra 2007 til 2016.