Mor og far holder teenagere fra smøgerne

Flere skoleelever forbliver røgfri, hvis de indgår en kontrakt med deres forældre, viser et nyt studie.

Skoler med røgfrie skoledage, undervisning om rygning og rygekontrakter har halvt så mange elever, der ryger, sammenlignet med andre skoler. Arkivfoto. Scanpix/Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det betaler sig, hvis de voksne blander sig i deres børns rygevaner.

Således begynder færre skoleelever i de ældste klasser at ryge, hvis de indgår en kontrakt med deres forældre om at holde sig fra de skadelige cigarretter.

Det viser et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed.

- Forældrenes indflydelse betyder rigtig meget for de unges rygevaner, siger forsker og ph.d. i folkesundhedsvidenskab Lotus Sofie Bast fra Statens Institut for Folkesundhed.

- Når forældre tager en snak med deres børn om rygning og tobak og opfordrer de unge til at underskrive en kontrakt mod rygning, har det en effekt, siger hun.

Elever fra 94 skoler i hele landet har deltaget i studiet. Heraf har 51 skoler fulgt den særlige rygeindsats X:IT, som Kræftens Bekæmpelse har udviklet.

De udvalgte 51 skoler indførte i den forbindelse regler om røgfrie skoledage og undervisning, der kredsede om rygning.

Desuden gav skolerne eleverne mulighed for at lave kontrakter med deres forældre. Her skulle de unge skrive under på, at de ville holde sig røgfri det kommende år.

Nogle skoler havde kun fokus på ét af områderne, og andre havde fokus på to. Nogle skoler skruede helt op for rygeforebyggelsen og satte fokus på alle tre.

Og hos 7.-klasserne på de mest engagerede skoler var der færrest rygere, da forsøget var ovre. Én ryger for hver tyve 7.-klasses-elever var der her.

På skoler, der ikke tog de nye initiativer mod rygning, var der dobbelt så mange rygere.

Hos foreningen Skole og Forældre overrasker det ikke, at blandt andet de særlige kontrakter mellem forældre og elever kan forebygge rygning.

Foreningen opfordrer både lærere og forældre til at tale mere med de unge om rygning.

- Vi oplever, at det har en effekt, hver gang forældre involverer sig i deres børns skolegang - hvad enten det er fagligt, trivselsmæssigt eller sundhedsmæssigt, siger formand for Skole og Forældre Mette With Hagensen.

/ritzau/