Røgsignaler med personligt ansvar

Arkivfoto: Rygning. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN BERGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygning er blevet in – i hvert fald på den politiske dagsorden. Tobaksdirektivet kræver større og flere advarsler på pakkerne, Kræftplan IV har ambition om en røgfri generation i 2030, ministeren vil gøre rygning i skoletiden helt slut nu, også for erhvervsskolerne og uden for skolernes matrikler.

I 15 kommuner må man ikke tage en cigaret i arbejdstiden, uanset om man arbejder hjemme.

Tobaksproducenter og forhandlere er underlagt meget strenge restriktioner. De må ikke reklamere, de må ikke sponsere, de må ikke uddele vareprøver, deres pakker skal have store advarsler osv.

Yderligere forbud bør ikke være vejen frem.

I takt med erkendelse og information om, hvor farligt rygning er, er antallet af rygere siden 1970erne faldet indtil for få år siden med ca. én pprocentpoint om året. Det glæder mig meget.

Jeg mener ikke, at det er godt, smart eller klogt at ryge. Men stort set alle kender farerne, så rygning er et bevidst valg på et oplyst grundlag. Det valg har man ret til.

Det hedder personlig frihed og personligt ansvar. Fint med oplysning og hjælp til rygestop, men man kan og skal ikke være barnepige for alle og enhver i dette land.

May-Britt Buch-Kattrup, sundhedsordfører for Liberal Alliance