Monster-solplet kan give nordlys over Nordjylland

Torsdag eller fredag nat er der god mulighed for at se nordlys på himlen over det nordlige Danmark. Det skyldes en gigantisk solplet, der er gået i udbrud.

Nordjyderne har chancen for at se Nordlys torsdag eller fredag nat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

En af de største solpletter, astronomer har registreret i flere år, er gået i udbrud og kan de kommende nætter kaste nordlys over Nordjylland. Det fortæller forsker emeritus ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Peter Stauning.

»Når nordjyderne ser mod nord sent i morgen nat (torsdag, red.), så kunne der være god chance for at se nordlys. I overmorgen nat vil der også være chancer, og så er det slut,« siger han.

Allerede nu er nordlyset på vej til Danmark. Da den store plet på Solen tirsdag aften gik i udbrud, sendte den nemlig magnetiske stråler mod Jorden - en såkaldt solvind - og den er typisk fremme inden for to til fire dage.

»Og når sådan en sky af solvind med forhøjet tæthed, forhøjet magnetfelt og forhøjet temperatur rammer Jordens magnetfelt, så får vi det, vi kalder, en magnetisk storm på Jorden. Og en sådan magnetisk storm vil blandt andet vise sig ved, at der er kraftigt nordlys,« fortæller Peter Stauning.

Det vil dog ikke være det nordlys, som vi kender fra Sverige og Norge i de blågrønne og gule nuancer, der vil pryde nattehimlen, fortæller forskeren.

»I Danmark skal vi være heldige, hvis vi får de farver at se. Her er det mere de rødlige farver, der dominerer,« siger han.

Ifølge Peter Stauning er der 50 procent chance for, at solvinden viser sig som nordlys over Danmark.

»Der er en vis usikkerhed, fordi vi har set udkastet fra Solen, og det er lidt skævt i forhold til Jorden. Det betyder, at det muligvis ikke rammer direkte på Jorden,« fortæller Peter Stauning.

Uanset om nordlyset viser sig eller ej, vil det være muligt at se selve solpletten med det blotte øje, for eksempel når Solen er sløret ved solnedgang. DMI minder om, at du aldrig må se mod Solen uden beskyttelse.