Minister slår alarm over danskernes pengespilsproblemer: »Det er meget, meget voldsomme tal«

Et decideret forbud kan være på vej til at ramme spil- og bettingreklamer, varsler ministeren, efter at antallet af danskere med pengespilsproblemer er steget markant.

På fem år er antallet af danskere, der har problemer med pengespil, blevet fordoblet. Mange spiller på onlinekasinoer. Markedet for dem er vokset med 167 procent på et årti.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Baradat/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig har så mange danskere som nu haft spilproblemer.

Mere end hver 10. voksne dansker har i løbet af 2021 som minimum haft et lavt niveau af problemer med pengespil. Det svarer til knap en halv million danskere, og det er en fordobling på fem år.

Ud af de 478.000 danskere med pengespilsproblemer betegnes 29.500 som værende deciderede ludomaner.

Tallene, som kommer fra Skatteministeriet, får ministeriets øverste leder, Jeppe Bruus Christensen (S), til at råbe vagt i gevær.

»Det er et kæmpeproblem. Det er meget, meget voldsomme tal. Vi kan ikke leve med status quo og så om fem år være vidne til en yderligere voldsom stigning. Det kræver, at vi bruger lovgivningen til at regulere det her marked på en anden måde end i dag,« siger skatteministeren til Politiken.

Forbud på vej?

Ifølge avisen er Jeppe Bruus Christensen »på trapperne« til at indkalde Folketingets partier for se på forskellige dele af spilmarkedet. Heriblandt ikke mindst de mange spil- og bettingreklamer.

Skatteministeriets egen undersøgelse peger ikke på nogen direkte sammenhæng mellem reklamerne og det stigende antal danskere med pengespilsproblemer. Men det mener ministeren giver sig selv.

Han vil dog over for Politiken ikke lægge sig fast på, hvor dybt han mener, at kniven bør sættes ind over for branchen.

Ifølge en meningsmåling, som Jyllands-Posten står bag, mener 77 procent af danskerne, at reklamer for pengespil bør forbydes helt, ligesom det er blevet forbudt at reklamere for tobak.

SF bakker op et totalforbud, mens Radikale Venstre og Venstre mener, at man bør kigge på andre løsninger end at bandlyse reklamerne helt, oplyser de til Politiken forud for drøftelserne.

Det er ikke kun i Folketinget, emnet vækker debat. Efter politisk pres fra Københavns Kommune besluttede Metroselskabet for nylig at forbyde reklamer for hasardspil i den københavnske metro.

Indgrebet kommer, efter at et politisk flertal i både Københavns Kommune og i Frederiksberg Kommune i løbet af de seneste måneder har vedtaget politikker, der skal føre til udelukkelse af bettingreklamer fra kollektiv trafik.