»Man mister jo ikke lysten til kultur, bare fordi man flytter på plejehjem«

Når de ældre ikke kan komme i teatret, må teatret komme til de ældre, siger Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen. Han vil lade alle de københavnske plejehjem vise teaterforestillinger for kommunens regning.

Teaterforestilling på Ålholm Plejehjem i Valby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beboerne på de københavnske plejehjem skal have mulighed for at opleve teater – også selv om hverken økonomi eller helbred tillader en tur ud af huset.

Det mener Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), som vil give støtte til alle kommunens plejehjem, så de kan invitere teatre indenfor og dermed undgå, at de ældre sygner hen, som det ifølge en rapport fra Ankestyrelsen er tilfældet nogle steder i landet.

Kommunen har i forvejen en lignende ordning, hvor 15 af kommunens plejehjem kan få refunderet halvdelen af udgifterne for musikalske teaterforestillinger ved det københavnske Teater V, ligesom alle kommunens 44 plejehjem siden januar i år har kunnet huse koncerter for kommunens regning.

Det er netop erfaringerne med de to ordninger, der får kulturborgmesteren til at foreslå mere teater på plejehjemmene. Han går således til de kommende budgetforhandlinger på Københavns Rådhus med ønsket om en kommunal teaterordning, hvor alle plejehjem kan få penge til at invitere teatre indenfor.

»De ældre, der kommer på plejehjem, er som regel så dårlige, at de ikke bare sådan lige kan rende rundt til kulturoplevelser ude i byen, og en del af dem sidder ude på plejehjemmene og synes, at livet er blevet lidt trist og kedeligt. Derfor vil jeg gerne vende tingene rundt og få teatrene ud til de ældre, for man mister jo ikke lysten til kultur, bare fordi man flytter på plejehjem,« siger Carl Christian Ebbesen.

»Teater kan gøre det sjovere at bo på plejehjem. Det kan forøge livskvaliteten og give beboerne noget at tale om og glæde sig til,« fortsætter han.

Kultur- og fritidsborgmesteren forestiller sig en ordning, der ligner den nuværende på musikområdet. Her kan 77 musiknavne, som er udvalgt af kommunens Musikudvalg, bookes til at optræde på de københavnske plejehjem.

Teaterordningen skal ifølge Carl Christian Ebbesen indrettes sådan, at plejehjemmene kan booke 1-2 forestillinger om året uden at skulle have penge op af lommen, og som med musikordningen foreslår borgmesteren, at teatrene på forhånd skal godkendes af kommunen »for at sikre en ordentlig kvalitet«.