Måling: Overvægtige skal selv betale behandling

Det er folks egen skyld, hvis de er så overvægtige, at det kræver behandling. Det svarer et flertal af danskerne i en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

Mens rygere skal kunne behandles for statens regning, hvis de får lungekræft, så skal stærkt overvægtige selv betale for fedmebehandling. Det svarer et flertal af danskerne i en ny undersøgelse fra Københavns Universitet, skriver Jyllands-Posten.

Forskere har spurgt flere end 1.000 danskere om, hvem der skal betale regningen for livsstilssygdomme. Og kun cirka hver tredje af de adspurgte mener, at staten skal betale for eksempelvis fedmeoperationer.

Den regning skal de stærkt overvægtige selv betale, mener knap hver anden.

Som primær begrundelse angiver de adspurgte ifølge Jyllands-Posten, at fedme er selvforskyldt.

Til sammenligning mener 62 procent, at det offentlige skal betale for behandling af rygerlunger, mens 86 procent vil placere regningen for lungekræftbehandling hos det offentlige.

Professor Peter Sandøe fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen, kalder det »overraskende«, at så mange mener, at stærkt overvægtige selv skal betale.

»Denne ’betal-selv-holdning<saxo:ch value="226 128 153"/> gælder ikke andre såkaldte livsstilssygdomme. Undersøgelsen viser et meget klart element af moralsk fordømmelse over for folk, som er fede,« siger professoren til Jyllands-Posten.

Han påpeger, at det kan være mindst lige så svært for stærkt overvægtige at opnå permanent vægttab, som det kan være for alkoholikere at droppe alkohol eller for rygere at kvitte tobakken.