Danskerne er federe end de tror

En ny undersøgelse viser, at danskerne undervurderer deres egen vægt og problemerne, der følger med overvægt og fedme. Det er en meget farlig opfattelse, mener en ekspert.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fedme er fortsat et stigende problem i mange lande - også i Danmark, hvor cirka 13 procent af befolkningen lider af fedme, og næsten halvdelen af den voksne befolkning er overvægtig.

Men vi danskere kan ikke se realiteten i spejlet, viser en ny undersøgelse foretaget blandt 2.000 danskere. Her svarer fire ud af ti nemlig, at de er overvægtige, selv om de reelt er fede.

Undersøgelsen er foretaget af Opinium på vegne af European Association for the Study of Obesity (EASO) og er en del af en større undersøgelse i syv europæiske lande.

»Vi danskere har en tendens til at undervurdere vores vægt. Vi tror selv, vi er normalvægtige, mens det i virkeligheden viser sig, at vi er overvægtige eller fede. Dermed undervurderer vi vores egen helbredsrisiko,« siger Jens Meldgaard Bruun, der er læge og formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning (associeret med EASO).

Han er bekymret over de nye tal.

»Det er velkendt, at når BMI eller fedtmassen er over 30, så stiger risikoen for at få følgesygdomme som type 2-diabetes, cancer og hjerte-kar-sygdom, og man bør tage denne viden omkring fedme og følgesygdomme alvorlig,« siger han.

Det er ikke kun deres egen vægt, danskerne undervurderer. Kun 46 procent mener, at fedme er lige så farligt som eksempelvis rygning, selvom studier viser, at fedme kan forkorte ens liv med op til ti år, og følgesygdommene er et stigende problem for danskerne.

»I Danmark er vi ikke på amerikansk fedmeniveau, hvor cirka en tredjedel af befolkningen har en BMI over 30, hvilket svarer til at lide af fedme. I Danmark har cirka 14 procent af befolkningen en BMI over 30, men det skal siges, at næsten halvdelen af danskerne er overvægtige, hvilket giver risiko for at udvikle fedme,« siger Jens Meldgaard Bruun.

I undersøgelsen svarer 84 procent, at fedme er forårsaget af livsstilsvalg, mens 60 procent mener, at det skyldes dårlig kost. Dette er en forsimplet måde at anskue problemerne på, mener Jens Meldgaard Bruun, der peger på, man bør skifte fokus fra kun at se på fedme i relation til dårlig kost og manglende motion, til også at se på mange af de underlæggende faktorer.

»En sundere kost og mere motion kan hjælpe mange med at tabe sig, men for gruppen af fede er det veldokumenteret, at det har en meget begrænset effekt,« siger Jens Meldgaard Bruun og fortsætter:

»Man bør være opmærksom på, at der er en utrolig stor grad af stigmatisering omkring emnet. Den almene opfattelse er, at overvægtige og fede selv er skyld i deres problem, fordi de spiser for meget og laver for lidt. I virkeligheden spiller genetik en stor rolle, og det er ofte generne, der gør, at folk bliver overvægtige eller ramt af fedme.«