Logbog dag 149: Med fødderne mod Danmark

New Zealand ligner Norge, så selv om »Vædderen« er 20.000 km fra Danmark, føles det næsten hjemligt.

Kim Jensen og Christian Andersen smider fendere ud ved skibets ankomst til Lyttelton. Den lille havneby ligger 12 kilometer bag bjergene ved Christchurch på New Zealands Sydøen. Foto: Kristian Brasen Fold sammen
Læs mere

»Vædderen« kan praktisk taget ikke komme længere bort fra Danmark. I går morges klokken 8.00 lagde Galathea-ekspeditionen til kaj i den pittoreske newzealandske havneby Lyttelton sådan cirka 20.000 kilometer fra Danmark på den næsten stik modsatte side af planeten. Vi vender med andre ord fødderne mod jer derhjemme i kongeriget.

Vi kan heller ikke komme længere væk i Jordens tidszoner. Forskellen er nemlig maksimal: 12 timer er vi foran Danmark. Men kort efter, at »Vædderen« fra på torsdag har indledt sin lange sejlads over Sydhavet mod Chile, passeres den internationale datolinje, og så skal datoen såmænd justeres et helt døgn tilbage.

Lyttelton er havneby til Christchurch, der med sine godt 300.000 indbyggere er den største by på New Zealands Sydøen. Og her omkring ligner landskaberne Norge. Indsejlingen var storslået. Morgensolen lagde lange skygger over de grønne vulkanske fjelde på Banks-halvøen lige sydøst for Lyttelton. Og i selve havnebyen stod palæagtige træhuse langt op ad fjeldsiderne - lige indtil de blev mødt af en hvid sky i blændende solskin, der lagde et Tolkien-agtigt slør om tinderne.

Omkring os sejlede et par lystyachter med vinkende mennesker, og ja, en af dem var minsandten udstyret med et blafrende Dannebrog.

Og så gik den store udskiftning ellers i gang. Næsten 40 forskere, der skal med mod Antarktis stod på, besætningen linede op i deres stiveste hvide uniformer, og »Vædderen« sendte et potent tågehornsbrøl op mod de newzealandske fjelde. Vi er ankommet med anstand til den modsatte side af Jorden.