Løkkegaard blev størst, og Hønge får klø: »Respektløst«

Valget i tal og navne: Venstres Morten Løkkegaard fik 207.000 personlige stemmer og blev valgets største stemmesluger. SFs Karsten Hønge fik næsten 20.000 stemmer, men valgte at overlade pladsen til 21-årige Kira Peter-Hansen.

Morten Løkkegaard slog i slutspurten Søren Gade og blev valgets største stemmesluger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Venstres Morten Løkkegaard sneg sig i slutspurten forbi Søren Gade og endte med at blive den største stemmesluger ved det danske valg til Europa-Parlamentet.

SFs Karsten Hønge valgte at se stort på et godt valg og droppe sin plads i samme parlament, mens Margrete Auken blev den mest populære skikkelse blandt vælgerne i rød blok.

Dét er, set fra helikopteren, de markante person-resultater af valget søndag aften.

Venstres Søren Gade fremstod længe som den absolut største sejrherre, da han fra en fjerdeplads på partiets liste så ud til at give alle baghjul og understrege sin position som en af Venstres populæreste skikkelser - trods sin modstand mod statsminister Lars Løkke Rasmussens sundhedsreform og nedlæggelse af regionsrådene.

Men til sidst var det Morten Løkkegaard, der havnede øverst på skamlen med 207.558 personlige stemmer, mens Gade fik 201.626. Gade løb med store dele af Jylland, men i de store byer var Løkkegaard den, der hentede flest stemmer, og det blev afgørende.

Påfaldende var det også, at SFs veteran Margrete Auken overgik Socialdemokratiets Jeppe Kofod som den største stemmesluger i rød blok med tæt på 200.000 personlige stemmer, mens Kofod nåede op på knap 190.000 stemmer.

Artiklen fortsætter under grafikken:

En populær politiker hos vælgerne var også SFs Karsten Hønge, der med 19.687 personlige stemmer var en central faktor for, at SF fik hevet to mandater hjem. Men efter konsultationer med den ledelse, som han selv sidder i, valgte han at opgive sit mandat og overdrage det til den 21-årige Kira Peter-Hansen, selv om der dagen igennem var bygget op til en alvorlig kritik på de socialer medier, hvis han valgte at løbe af pladsen.

»Respektløst«, var et af de mere afdæmpede udtryk, som blev brugt af den konservative minister Rasmus Jarlov.

Selv bedyrede Hønge, at det var vigtigt, at han forbliver i København som en erfaren SF-skipper på broen i en stormfyldt tid i Folketinget efter valget.

»Med udsigten til en periode i Folketinget, som mildest talt vil blive meget usikker, og hvor der vil blive meget omskiftelighed, så mener jeg, vi har brug for, at vi trækker på de kræfter, der har en erfaring i at være der og sørge for, at SF stadig sejler støt og godt, som partiet har gjort de seneste par år,« sagde Karsten Hønge til Ritzau.

Kira Peter-Hansen var til gengæld lykkelig: »Jeg er lidt i chok. Det er jo helt vildt at være det yngste medlem nogensinde. Det er en kæmpe ære. Jeg glæder mig til at komme i gang,« siger hun.

Hos Dansk Folkeparti trak Peter Kofod omkring 119.000 stemmer - hvilket rakte til en femteplads blandt alle kandidater - men det var i sagens natur også et meget langt stykke fra Morten Messerschmidts resultat ved det seneste valg. Det efterlader DF med blot en enkelt plads i parlamentet mod fire i sidste valgperiode.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU nåede lige akkurat med på en tiendeplads med ca. 45.000 personlige stemmer, hvilket imidlertid ikke rakte til en plads i parlamentet; Enhedslistens Nikolaj Villumsen klarede sig endnu bedre og fik ca. 50.000 stemmer - samt partiets ene plads i parlamentet.

Mette Bock fra Liberal Alliance nåede med 35.244 stemmer ikke med på top 10 - og kommer heller ikke i parlamentet.

Få her overblikket over Danmarks 14 nye repræsentanter i Europa-Parlamentet: