Løkke lover ny HIV-screening

Sundhedsministeren mener, at det nu er værd at bruger 40 millioner kroner om året for at undgå, at modtagere af donorblod smittes med HIV.

To patienter på Rigshospitalet i København blev i februar smittet med HIV, for screeningen af blod indtil nu ikke har kunnet opfange inficeret blod fra donorer, der er blevet smittet kort tid før, de afgiver blodet.

Den ulykkelige sag har fået flere politikere op af stolen med kritik af sundhedsminsteren - en kritik Lars Løkke Rasmussen over for Ritzzaus Bureau kalder "uanstændig".

Men kort efter middag kom sundhedsministeren med løftet om, at en mere sikker blodtest indføres på danske hospitaler.

"Ny teknologi betyder, at man kan opfange smittet blod bare én, to, tre dage efter, at en donor er blevet smittet. Den mersikkerhed betyder, at det er værd at investere de 40 millioner kroner om året i systemet," siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 News.

Smitten ville med stor sandsynlighed være blevet afsløret, hvis blodet var testet på samme måde, som donorblod bliver i mange andre lande. Men politikerne har af økonomiske årsager valgt at lade være at indføre en såkaldt NAT-test af donorblod. Ifølge beregninger vil det koste omkring 40 mio. kr. om året at teste de op mod 400.000 portioner blod, der årligt bliver tappet fra danske bloddonorer.