LO vil tvinge chefer til at lære om stress

Hovedorganisationerne LO og FTF vil gøre det lovpligtigt at sende nye ledere på efteruddannelse i at håndtere det psykiske arbejdsmiljø.

Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Mange chefer mangler de nødvendige redskaber for at kunne håndtere det psykiske arbejdsmiljø blandt deres medarbejdere. Sådan lyder det fra hovedorganisationerne LO og FTF, der tilsammen repræsenterer 1,5 millioner lønmodtagere.

De præsenterer som led i kampagnen »Sammen skaber vi værdi« et nyt forslag om, at alle nye ledere med personaleansvar skal efteruddannes, så de bliver i stand til at tackle udfordringer med stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø. LO og FTF vil have politikerne til at gøre efteruddannelsen til et lovkrav.

»Det er bekymrende, at mange ledere ikke bliver uddannet i håndtering af dårligt psykisk arbejdsmiljø og stress, som rammer tusinder af danskere hvert år. Derfor bør alle nye ledere med ansvar for medarbejdere på et tredages kursus i psykisk arbejdsmiljø,« siger LO-næstformand Lizette Risgaard til LOs hjemmeside.

Det er Arbejdstilsynet, der skal føre kontrol med, om medarbejdere trives på jobbet. Sidste år fik kun tre ud af 100 virksomheder et påbud på grund af psykiske arbejdsmiljøproblemer. Det fremgår af en aktindsigt, som Magisterbladet har fået, skriver Politiken.

En undersøgelse, som er lavet blandt 1.500 ledere i FTF, viser, at 68 procent af lederne mener, at de kun i nogen eller meget lille grad føler sig rustet til at tackle problemer med medarbejdernes stress.

Undersøgelsen viser, hvor stort behovet er for at klæde lederne bedre på, mener Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

»En vej til at arbejdspladserne reelt ligestiller fysisk og psykisk arbejdsmiljø er, at lederne får øjnene op for området. De skal have viden og konkrete redskaber til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladserne,« siger hun til FTFs hjemmeside.