Ledere afviser lovpligtig undervisning i stress

Lederne vender tommelfingeren nedad for idéen om at gøre det til et lovkrav, at ledere skal sendes på skolebænken for at lære om psykisk arbejdsmiljø.

Politikerne skal ikke tvinge lederne på skolebænken for at lære om stress og psykisk arbejdsmiljø, mener Lederne, der repræsenterer 108.000 medlemmer.

Meldingen kommer, efter hovedorganisationerne LO og FTF opfordrer politikerne til at gøre det lovpligtigt, at nye ledere med personaleansvar skal sendes på skolebænken for at lære om psykisk arbejdsmiljø.

»Vi støtter ikke forslaget om, at det skal være et lovkrav. Vi synes, at det er en rigtig god ide, at virksomheder uddanner deres ledere i at håndtere det psykiske arbejdsmiljø, men det der med at prikke et enkelt område ud og sige, at det lovgiver vi om - det støtter vi ikke. Psykisk arbejdsmiljø er en integreret del af den samlede ledelsesopgave,« siger Lars Andersen, Ledernes arbejdsmiljøchef.

Det er Arbejdstilsynet, der skal føre kontrol med, om medarbejdere trives på jobbet. Sidste år fik kun tre ud af 100 virksomheder et påbud på grund af psykiske arbejdsmiljøproblemer. Det fremgår af en aktindsigt, som Magisterbladet har fået, skriver Politiken.

Det er ikke til at konkludere ret meget på baggrund af tallet, mener Lars Andersen.

»Det afspejler den kompleksitet, som hele det her område er kendetegnet ved. Det er et uhyre vanskeligt område at føre tilsyn med for en myndighed,« siger han og uddyber:

»Det kunne måske tyde på, at man brugte krudt på et område, hvor man ikke skulle bruge så meget krudt. Det kunne være, at man i virkeligheden hellere skulle bruge ressourcer på noget af det, der er meget mere tilsynsegnet, og så kunne man bruge andre virkemidler til at underbygge den indsats, der foregår ude på den enkelte arbejdsplads.«

En undersøgelse, som er lavet blandt 1.500 ledere i FTF, viser, at 68 procent af lederne mener, at de kun i nogen eller meget lille grad føler sig rustet til at tackle problemer med medarbejdernes stress.