Lars Vilks: »Der er ikke nogen grund til at holde tingene tilbage længere«

Det er på tide, at danske myndigheder fortæller, hvad de ved om terrorangrebet i 2015. Sådan siger tegneren, der formodentlig var et mål, da Krudttønden blev ramt.

Lars Vilks på talerstolen til en konference om terror i Folketinget. I februar 2015 var han formodentlig et mål, da Omar el-Hussein angreb ved Krudttønden. Al Qaeda har i magasinet Inspire flere gange foreslået den svenske muhammedtegner som terrormål. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

Det er snart fire år siden, Omar el-Hussein i det største terrorangreb i Danmark i nyere tid dræbte to personer, før han efter 13 timers menneskejagt selv blev dræbt i en skudduel med politiets aktionsstyrke.

Men sagen er som et puslespil, hvor nye brikker fire år senere stadig dukker op. Og det er på tide, at myndighederne én gang for alle fortæller, hvad man i dag ved om terrorangrebet i København.

Det mener tegneren Lars Vilks, der skulle holde oplæg om ytringsfrihed på Krudttønden, da Omar el-Hussein slog til.

»Man burde kunne lægge tingene frem, så vi kan få et mere klart billede. Der har været en hel del frem og tilbage med den sag, må man sige, om hvad man ved og ikke ved. Det ville være bedst, hvis alle kort lægges på bordet, så vi kan få et helt billede af, hvad der skete omkring hele den sag,« siger Lars Vilks til Berlingske.

Senest er nye oplysninger om sagen fremkommet i bogen »Terroristen fra Nørrebro - jagten på Omar el-Hussein«, der udkommer mandag.

Her kan man læse, at Omar el-Hussein to måneder før angrebet stod på en »bekymringsliste« udarbejdet af PET, og at han fik smuglet islamistisk propaganda fra både Islamisk Stat og Al Qaeda ind i fængslet, hvor han afsonede en voldsdom.

»Der er gået lang tid nu, og der er vel ikke noget, det længere er nødvendigt at hemmeligholde. Det bedste ville være at få tingene frem,« siger Lars Vilks:

»Det er vigtigt for at forstå baggrunden for det og hvilke forbindelser, han har haft. I begyndelsen var det ganske utydeligt, om det var tilfældigt, at han gjorde det her på egen hånd. Men hans radikalisering, og hvorvidt man havde kortlagt ham, det er jo ikke rigtigt blevet gjort klart.«

I forbindelse med en anden bogudgivelse kom der i oktober sidste år også nye oplysninger frem om Omar el-Hussein. I tidligere drabschef Jens Møller Jensens bog »Opklaret« stod der, at den dengang 22-årige gerningsmand via AirBnB forsøgte at leje en lejlighed lige overfor Krudttønden.

Dengang fik de nye oplysninger retsordførere fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten til at presse på for at få det frem, hvis yderligere oplysninger om sagen skulle være mørklagt.

»Vi skal kunne stole på, hvad Rigspolitiet fortæller os. Danskerne skal kunne vide, at der ikke er mere i det, end hvad Rigspolitiet siger. Vi skal kunne have en meget høj tillid til politiet, og derfor duer det ikke, at der kom en redegørelse, som efterhånden viser sig at have udeladt vigtige oplysninger,« som Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen formulerede det.

Tidligere er det kommet frem, at Omar el-Hussein havde en lomme-koran på sig, da han blev dræbt i Københavns nordvestkvarter tidligt om morgenen 15. februar 2015.

Hverken oplysningerne om koranen, AirBnB, den islamistiske propaganda eller listen hos PET fremgår af den evaluering, Rigspolitiet udgav om sagen godt tre måneder efter angrebet.

Adspurgt i dag afviser Københavns Politi at svare på spørgsmål om sagen og henviser til netop Rigspolitiets evaluering.

Berlingske har spurgt justitsminister Søren Pape Poulsen, om han er enig med retsordførerne, men han har ikke svaret på avisens spørgsmål.