Lærere: Tre ud af fire skoler ikke klar til skolestart

På mandag begynder skoleåret for alvor, men lærerne er allerede vendt tilbage på arbejde. Desværre er tre ud af fire folkeskoler ikke rustet til lærernes nye arbejdsvilkår, siger lærerformand.

Foto: Claus Fisker. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Da landets folkeskolelærere mødte på arbejde efter sommerferien mandag, var det for manges vedkommende til en arbejdsplads, hvor der ikke fysisk er plads til at kunne arbejde. Det er for dårligt, at kommunerne ikke har de fysiske rammer på plads, nu hvor skolereformen skal implementeres, siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.

»Mange steder har man kun lavet arbejdspladser til en tredjedel af lærerne, fordi de ikke alle er der på samme tid. Men det er de i denne uge. Og nu hvor lærerne skal have den fulde arbejdstid på skolen, så vil de også skulle bruge en arbejdsplads sent på eftermiddagen, hvor næsten alle børnene har fri,« siger Anders Bondo Christensen.

Børnene gør først deres indtog på landets folkeskoler på mandag, men denne uge byder på forberedelser for lærerne, som derfor er på arbejde.

Danmarks Lærerforening lavede inden sommerferien en rundspørge blandt næsten 1.000 tillidsrepræsentanter på skolerne. De blev spurgt, om de forventede, at de nødvendige arbejdsstationer ville være klar til skolestart.

26 procent af tillidsrepræsentanterne svarede, at de »i høj grad« forventede, at arbejdspladsen ville stå klar. Men 28 procent svarede, at de »i mindre grad« eller »slet ikke« forventede, at arbejdspladserne ville stå klar. 45 procent svarede, at deres forventning var, at arbejdspladsen »i nogen grad« ville være klar, skriver tv2.dk.

Ifølge Anders Bondo Christensen er status her efter sommerferien, at omkring 25 procent af skolerne har styr på arbejdspladserne.

En ordentlig arbejdsplads for en skolelærer er som de fleste andre: Et skrivebord og netadgang, siger lærerformanden.

»Lige nu sidder nogle og arbejder i det fælles køkken, man deler med fritidsordningen. Nogle lærere sidder i tomme klasselokaler eller ved spisebordene i personalerummet. Det er slet ikke de standarder, man skal have på en ordentlig arbejdsplads,« siger han.

Formanden for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler (K), erkender, at ombygningen ikke er færdig på alle skoler, men mener, at kritikken fra lærerne er fortegnet. Skolerne er meget forskellige, så det er ikke alle steder, at ændringer kan implementeres med det samme.

»På mange skoler vil alting være fint her til skolestart, men der vil altså også være nogle skoler i Danmark, hvor der er brug for at bygge om, og det tager altså noget længere tid, og så må man væbne sig en lille smule med tålmodighed, men vi skal nok få styr på det, siger Michael Ziegler til TV 2 News.