Kvindens kønsdel får nyt navn

Alt for mange af de udtryk, der i dag bruges til at benævne kvindens underliv, er negativt ladede. Derfor er der brug for et helt nyt ord, foreslår et kvindemagasin, som mener at have fundet det helt rette udtryk.

Foto: VASILY MAXIMOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bonertheden sætter ofte ind, når danskerne skal omtale kvindens kønsorgan. Udtrykket »kusse« er for klamt. »Fisse« er for frækt. »Fjams« for nedladende. »Tissekone« for barnligt. I det hele taget er det vanskeligt at sætte det helt rigtige ord på det, som kvinden har mellem benene - ikke mindst for kvinderne selv. Det besluttede magasinet Tidens Kvinder sig for at gøre noget ved. Og magasinet mener nu at have fundet et neutralt, ja måske ligefrem sødt ord, der kan bruges i stedet for de mange grimme.

»Vi talte om på redaktionen, at mange af de ord, der har været forbundet med kvindens kønsdel, har været forbundet med negative associationer. Udtrykket »fisse« er nok opstået ud fra pornoverdenen, mens »kusse« nok har en mere 70'er-hippieagtig klang. Der er også det mere spirituelle udtryk »yoni«, men mange af udtrykkene er negativt ladede, og det kunne godt tyde på, at kvinder har en lidt negativ opfattelse af det område på sig selv. Derfor ville vi gerne finde et udtryk, som var mere neutralt.«

Det fortæller magasinets redaktionschef Helle Hartz om baggrunden for, at magasinet gik på jagt efter et nyt udtryk blandt læserne. I alt 312 forslag er indløbet til et dommerpanel, der ud over redaktionschefen selv blandt andet har omfattet, psykolog og brevkasseredaktør Renée Toft Simonsen, livsstilsekspert Christine Feldthaus og sexolog Katrine Berling.

Efter at have frasorteret forslag som »snapperen« og »lykkesumpen« blev 20 forslag diskuteret som seriøse alternativer. Men det endelige valg faldt på »Gina«.

»Det er en form for gradbøjning af det mere kliniske »vagina«, men det virker lidt sødere,« forklarer Helle Hartz.

I Sverige arbejdede flere kræfter for nogle år tilbage på at få indført udtrykket »snippa« for det kvindelige kønsorgan som en pendant til mandens »snopp«. Blandt andet indførte flere børnehaver, at pædagoger skulle bruge »snippa« for at have et neutralt ord i deres samtaler med pigebørn om toiletbesøg og deslige. I 2006 blev ordet rent faktisk optaget i Svenska Akademiens ordliste.

Og herhjemme slog to jordemødre i begyndelsen af juni i år til lyd for, at man burde indføre ordet »kønskrans« i stedet for det i deres øjne misvisende og diskriminerende ord »jomfruhinde«.

I Dansk Sprognævn spår seniorforsker Pia Jarvad ikke ordet Gina den helt store fremtid.

»For vi har så mange ord for de kvindelige kønsorganer. Vi har jo også vagina og skede, og det er mange, der ikke synes, at »kusse« og »fisse« er negative. De kan da også være kærlige,« siger hun.

Ord, der er opstået på baggrund af konkurrencer har det typisk vanskeligt med at slå igennem, fortæller hun. Undtagelsen, der bekræfter reglen er dog, at termen »bil« faktisk netop er opstået som resultat af en konkurrence, fortæller Pia Jarvad.

"I 1902 udskrev Politiken en konkurrence, fordi man gerne ville finde et andet ord end automobil, som man syntes var for langt. Der kom også mange forslag og til sidst stod valget mellem "en tøf" og "en bil". Der valgte man så bilen, og det må man jo sige er et udtryk, der er slået igennem. Så jeg kan jo tage fejl, når det handler om det nye ord "gina".

Psykolog og sexolog Sten Hegeler mener, at hele projektet med at finde et nyt ord er meningsløst. Problemet er nemlig ikke ordene i sig selv, men den værdi vi selv lægger i dem. Sagens kerne er, at vi skammer os over alt, hvad der har med sex og vores køn at gøre, og så længe, vi gør det, vil de ord, vi bruger til at betegne vores kønsdele, blive tillagt en negativ værdi.

"Vi tror, at vi er så frisindede, og at vi aldrig har snakket så meget om sex. Det er løgn! Vi er stadigvæk bundede af vores skamfølelse. Det hedder jo også skamlæber og skamben," siger han.

Han mener derfor, at udtrykket Gina vil komme til at lide samme kranke skæbne, som de eksisterende.

"I værste fald kan vi ende med at sige, at sikke et forfærdeligt frækt udtryk," siger Sten Hegeler.