Kundby-pige slap med seks år: »Hun er helt utrolig glad. Det er en glad 17-årig i dag«

Den 17-årige pige fra Kundby blev torsdag idømt en straf på seks års fængsel for at planlægge terror mod to danske skoler.

Arkivfoto: Det var særligt pigens unge alder og det forhold, at hun ikke tidligere er straffet, der overbeviste nævningetinget om, at straffen skulle lande på de seks år. Afgørelsen blev truffet med 9 af 12 stemmer i nævningetinget. To stemmer var på en forvaringsdom, mens en var på 10 års fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lettelsen var til at få øje på hos den nu 17-årige Kundby-pige og hendes forsvarer, Mette Grith Stage, da pigens straf torsdag eftermiddag blev læst op i Retten i Holbæk.

Pigen fik en fængselsdom på seks år – og undgår dermed at blive fængslet på ubestemt tid, som anklageren i sagen, Kristian Kirk, ellers krævede.

»Hun er helt utrolig glad. Det er en glad 17-årige i dag,« sagde Mette Grith Stage umiddelbart efter retsmødet.

Hun smilte stort, ligesom hendes klient gjorde, da dommen blev læst op.

»Jeg er helt vildt lettet. Hvor vi den anden dag oplevede rettens dom som et nederlag, føler vi, vi i dag har fået en sejr,« siger forsvareren.

Omvendt brød pigens mor, der har været i retten som vidne og siden som tilhører under sagen, sammen i gråd, efter afgørelsen blev læst op.

Pigens alder afgørende

Det var særligt pigens unge alder og det forhold, at hun ikke tidligere er straffet, der overbeviste nævningetinget om, at straffen skulle lande på de seks år. Afgørelsen blev truffet med 9 af 12 stemmer i nævningetinget. To stemmer var på en forvaringsdom, mens en var på 10 års fængsel.

Dermed tilsidesætter tinget ikke alene anklagerens krav, men også den anbefaling, som Retslægerådet er kommet med i sagen.

Kristian Kirk havde i retten agiteret for, at pigen som minimum burde få en straf på 10 års fængsel. Han mener derfor, at der er »givet lidt rigeligt rabat«.

Anklager: Lavere straf end ventet

»Det er en lavere straf, end jeg havde forventet. Så nu vil vi overveje, om vi kan leve med den,« siger han.

Anklageren har i forbindelse med strafudmålingen henvist til Glasvejsagen, hvor en mindreårig blev idømt syv års fængsel for at fremstille en bombe og planlægge et terrorangreb i enten Danmark eller udlandet.

Dengang var der et strafmaksimum på otte års fængsel for mindreårige, men den grænse eksisterer ikke længere.

Både anklager og forsvarer overvejer nu, hvorvidt de vil anke byrettens dom.