Kundby-pigen undgår Danmarks hårdeste straf - skal seks år i fængsel

Den nu 17-årige pige fra Kundby i Vestsjælland blev tirsdag fundet skyldig i at planlægge terror mod to danske skoler. Torsdag fik hun sin straf.

Arkivfoto: Kundby-pigen blev i tirsdags kendt skyldig i at planlægge terror mod to danske skoler. Torsdag fik hun sin straf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kundby-pigen idømmes fængsel i seks år.

Det har et nævningeting i Retten i Holbæk torsdag afgjort.

Dermed fulgte man ønsket fra pigens forsvarer, Mette Grith Stage, som mente, at pigen skulle slippe med seks-otte år i fængsel. Omvendt har anklager Kristian Kirk krævet, at pigen idømmes en af landets hårdeste straffe, forvaring.

Nævningetinget har i afgørelsen særligt lagt vægt på, at pigen blot var 15 år, da hun blev anholdt, at hun ikke tidligere er straffet, og at hun ifølge mentalerklæringer er umoden af sin alder, læste dommer Peder Johs. Christensen op i retten.

Straffen blev fastsat med 9 ud af nævningenes 12 stemmer. To personer stemte for, at pigen blev idømt forvaring, som anklager Kristian Kirk krævede, mens en person i nævningetinget stemte for, at pigen fik en dom på 10 år.

Første terrordømte danske pige

Det var et enigt nævningeting, der tidligere på ugen dømte pigen skyldig i forsøg på terrorisme. I sin afgørelse lagde Retten i Holbæk vægt på de mange tunge beviser, der er i sagen fra månederne forud for pigens anholdelse.

For pigen efterlod sig forud for sin anholdelse flere spor både fysisk og online, der vidner om hendes mere og mere ekstreme holdninger.

Kort tid efter, at hun i oktober 2015 valgte at konvertere til islam, begyndte hun at vise stor interesse for terrornetværket Islamisk Stat, og via internetsøgninger og korrespondancer på sociale medier blev hun lynhurtigt radikaliseret i månederne herefter. På det tidspunkt var hun 15 år.

Troede, hun skrev med IS-leder

Hun skrev en drejebog til, hvordan hun kunne angribe de to skoler Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv tidligere har været elev, og den jødiske skole Carolineskolen i København. Hun indkøbte de tre hovedingredienser, man skal bruge, for at fremstille det ustabile sprængstof TATP.

Sprængstoffet er blevet brugt i flere terrorangreb rundt omkring i Europa, blandt andet også i den såkaldte Glasvej-sag herhjemmefra, hvor to personer blev dømt for forsøg på terrorisme efter de havde fremstillet bomber i en lejlighed på Glasvej i København.

Hun har på Twitter skrevet sammen med en mand, som hun troede var Abu Bakr al-Baghdadi, lederen af Islamisk Stat. Hun har fortalt ham om, hvordan hun planlagde et angreb mod »de vantro«, bedt om hjælp til at udføre det, og nævnt den præcise adresse på en af skolerne.

Hun har efter sin anholdelse skrevet en afart af en selvbiografi, hvor hun fortæller om sine planer, og hvori hun har taget terroristen Omar el-Husseins efternavn.

Omar el-Hussein stod bag angrebene i København i februar 2015, hvor han først skød omkring sig ved et arrangement på Krudttønden og senere skød og dræbte Dan Uzan, der stod vagt foran den jødiske synagoge i Krystalgade i København.

Mor tog kontakt til politiet

Og så har hun skrevet en note om, hvordan hun er i færd med at »lokke dem alle sammen i en fælde«. En note, hun har skrevet, mens retssagen er pågået. I den periode har pigen siddet varetægtsfængslet i Vestre Fængsel, hvor man i forbindelse med en ransagning fandt noten sammen med flere andre håndskrevne sedler.

Det var disse fund, der gjorde, at anklager Kristian Kirk noget usædvanligt bad om at fremlægge nye beviser så sent i sagen, at domsafsigelsen måtte skubbes.

Pigens mor forsøgte flere gange i månederne forud for pigens anholdelse at råbe kommune og politi op, men uden held. Først 13. januar 2016 – efter flere måneders aktivitet stod hendes planer klart for politiet, og under en stor aktion med bomberydningskøretøjer og et stort antal betjente, blev pigen derfor anholdt på sin daværende adresse i Kundby i Vestsjælland.

Den dømte pige har på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til, hvorvidt hun vil anke afgørelsen. Hun har 14 dages betænkningstid.

MERE FØLGER...