Krav om strengere straf til Peter Brixtofte

Ankesagen i den såkaldt sponsorsag, hvor Peter Brixtofte er idømt to års ubetinget fængsel for mandatsvig af særlig grov karakter, blev i går indledt ved Østre Landsret.

»Jeg er uskyldig. Selvfølgelig.«

Peter Brixtofte, Farums tidligere borgmester, var ikke i tvivl om sin egen rolle i den såkaldte sponsorsag. Han var sit sædvanlige selvsikre jeg, da han i går morges mødte til det første retsmøde i ankesagen, der er indledt ved Østre Landsret.

Anklageren derimod var af en ganske anden opfattelse. Han fremhævede, at Brixtofte er skyldig i ulovlig returkommission og krævede dommen på to års ubetinget fængsel, som byretten idømte Peter Brixtofte i sommer, skærpet.

Peter Brixtofte blev 20. juni 2006 fundet skyldig i mandatsvig af særlig grov karakter ved at have ladet Farum Kommune betale ni mio. kr. i overpris for renoveringen af kommunens sportshal. Pengene blev udbetalt til entreprenørfirmaet Skanska Danmark, der udførte arbejdet og senere hen kanaliseret over i Ajax-Farum Håndboldklub i form af et tre-årigt sponsorat.

Dagen i går begyndte med anklageren, vicestatsadvokat Flemming Denkers, forelæggelse og dokumentation af sagens bilag. Dernæst var det Peter Brixtoftes tur til at svare for sig, og det var en meget fremkommelig Brixtofte, som i går sad i vidneskranken.

Måske var det landsrettens mere højtidelige former, som virkede afvæbnende på den tidligere bykonge, i hvert fald svarede han beredvilligt på alle spørgsmål.

»Så dum er jeg ikke«
Peter Brixtoftes nye forsvarer Preben Kønig bad Brixtofte forklare, hvilket engagement, herunder også økonomisk, han havde i det lokale sportsliv.

»Når man brænder for noget, så må man også gå i spidsen og engagere sig, og jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg også personligt havde investeringer. (Brixtofte har aktier i bl.a. Farum Boldklub A/S, red.). Som borgmester har man en forpligtelse til at hjælpe med at skaffe kontakter til erhvervslivet,« sagde Peter Brixtofte og erkendte, at han også har lagt pres på selvsamme erhvervsliv for at få sponsorater.

På et spørgsmål fra hans advokat om dette pres også blev udøvet i forbindelse med, at kommunen forhandlede aftaler på plads, svarede Brixtofte: »Nej, så dum er jeg ikke.«

Anklagemyndigheden er dog ikke i tvivl om, at Brixtofte har begået noget ulovligt. Flemming Denker fremførte, at det er åbentbar, at der er sket en overfakturering på ni mio. kr. Til understøttelse af denne påstand fremførte han blandt andet, at Skanska senere hen tilbagebetalte et beløb på ni mio. kr. til Farum Kommune.

Retsmøderne i Østre Landsret fortsætter i dag og i resten af januar, og der forventes at falde dom sidst på måneden.