Konge af de danske træer

I de store skove i det østjyske søhøjland står de højeste og rankeste organismer i hele Skandinavien. En douglasgran på ca. 52 meter eller halvanden gange højere end Rundetårn er den absolutte rekordholder. Tag med på en rejse til træernes forunderlige top.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Silkeborg Sønderskov og Rye Nørskov må være Danmarks dejligste skovareal. Det er et af Danmarks mest kuperede områder. Mod øst knejser Himmelbjerget i al sin pragt, og overalt finder man tunneldale og stejle bakkedrag, som leder tankerne hen på Harzen eller Norge. Tilmed er området gennemskåret af Gudenåen og nogle af Danmarks reneste og smukkeste søer, herunder den dybe Slåen Sø, der meget vel kan være den smukkeste af dem alle.
Men kronjuvelerne herude i Silkeborgskovenes dyb er de tusindvis af prægnante træer , der kappes om Solens lys langt oppe i højderne. Ingen andre steder i kongeriget vokser træerne så højt. Her strækker grantræer som sitka, nobilis og grandis sig talrige steder 40 meter eller mere op i den østjyske himmel. Ranke, runde og lige står de som skorstene, der blot udleder nærende ilt i stedet for kvælende kuldioxid. Den største kronjuvel herude er de tårnhøje douglasgraner. De ligner ikke noget, der hører Danmark til. Deres tykke og furede bark bringer tankerne hen på korktræer. Og når man læner nakken tilbage og skuer op mod deres kroner, kan man forledes til at tro, at man står i dampende urskov i den nordvestamerikanske delstat Oregon og ikke midt i Jylland.
Men forledelsen er forståelig, for hverken douglas eller de andre højdespringere herude i skoven hører naturligt hjemme i Danmarks natur. De stammer fra Nordamerikas stillehavskyst, bl.a. fra delstaten Oregon, og de ældste og højeste douglastræer herude blev hjembragt som frø i slutningen af 1800-tallet af danske forstkandidater, som ønskede at se, hvordan de amerikanske tårntræer kunne gro under hjemlige forhold. Det kunne de – i den grad endda. Allan Stjerne Hansen har været skovfoged for Skov- og Naturstyrelsen i Silkeborgområdet siden 1982, så gennem 26 år har han kunnet følge, hvordan hans douglastræer sæson for sæson stræber sig yderligere nogle decimeter op mod skyerne. Han viser os vej gennem sin elskede skov og ud til sin stolthed, Danmarks højeste træ. Hverken vejen eller ruten er afmærket, bl.a. for at forhindre vandaler i at skære i træet, men pludselig, få hundrede meter fra Slåen Sø, står vi foran højdespringeren af dem alle. Man tror, det er løgn, når man stiller sig ved dens enorme rod og følger dens snorlige stamme op i højderne. Man kan praktisk taget ikke se enden på den, og Allan Stjerne Hansen erkender da også, at han ikke ved præcist, hvor høj den er i dag. Men da den sidst blev målt i efteråret 2006, var den 51,6 meter høj eller cirka halvanden gange højere end Rundetårn. Højden er både målt traditionelt med vinkelmåler og på den gode gammeldags metode ved hjælp af et målebånd.
For to år siden klatrede en skovarbejder og erfaren træklatrer nemlig hele vejen op i kronen med et langt målebånd – en manøvre, der forekommer en højdeforskrækket journalist fra hovedstaden som ikke bare vovet, men rent ud dumdristig. »Du skal helt ned i Harzen eller til Storbritannien for at finde noget, der er højere. Hverken i Norge, Sverige, Finland eller Nordtyskland har de lige så høje træer som her,« siger Allan Stjerne Hansen – ikke uden stolthed i stemmen.

113-årig
Træet blev plantet i 1895 og er altså 113 år gammelt. Højdespringeren er dermed i sin bedste alder og har efter skovfogedens opfattelse mulighed for at gro, til den bliver omkring 200 år gammel. »I dag er det sikkert lige omkring 52 meter høj, for det vokser omtrent 28 cm på et år,« forklarer han. Dermed vil træet i løbet af et par år næsten utvivlsomt komme til at slå rekorden for alle tiders højeste træ i ikke bare Danmark, men hele Skandinavien.
Det var ganske vist ikke en douglas, men en grandis fra Rye Nørskov, som nåede højden 52,5 meter, før det i 2001 i en kombination af tøsne og storm måtte opgive ævred og styrtede til jorden. I dag står det som Danmarks højeste klatrepæl (44,8 m) ved den nærliggende by Ry. En tilsvarende skæbne overgår dog næppe foreløbig den aktuelle rekordholder – også selv om den står på et højdedrag med en krone, der er direkte udsat for vejr og vind.
Douglastræer er nemlig værdsat for deres dybe og vidt forgrenede rodnet, som kan suge vand op helt nede fra grundvandet. I det jyske søhøjlands vidtforgrenede skove kan de tilmed drage fordel af en meget gruset jord, som formentlig er forklaringen på, at de netop her vokser så imponerende højt. Med jævne mellemrum må nogle af tårnspringerens mindre søskende lade livet. Douglas er nemlig en skattet træsort.
På den ene side er veddet næsten uopslideligt på grund af dets høje harpiksindhold og dertil smukt at se på med dets røde skær. På den anden side kan man drage fordel af deres ranke højde, når man f.eks. skal bygge træskibe af lange og snorlige planker. Aktuelt anvender man douglas fra Silkeborgskovene i forbindelse med restaureringen af Roskilde Domkirkes tagkonstruktion.
Og der er meget træ i en gammel douglas. Allan Stjerne Hansen anslår, at hans rekordholder indeholder omkring 20 kubikmeter træ. Det gør det ganske vist ikke til Danmarks største eller mest voluminøse træ. Den rekord indehaves formentlig af Valdemarsegen ved Corselitze på Østfalster, der rummer omkring 100 kubikmeter. Men så er den 550 år gamle eg også over 25 meter høj og op mod 9,5 meter i omkreds. Til sammenligning har den høje douglas en omkreds på godt og vel tre meter. Den gode, gamle danske bøg kan også blive ganske høj, selv om den aldrig kommer til at slå de importerede fra Nordamerika. I Dyrehaven nord for København står således Danmarks officielt højeste bøgetræ med navnet von Langens Bøg. Det er 44,5 meter højt og har en alder på godt og vel 220 år. Hvis man vil se det, skal man kigge sig for i området lidt øst for Peter Lieps Hus nær Bakken.

Verdenrekorden
Men der er trods alt langt fra de højeste træer i Danmark til de højeste træer i verden. De er ægte skyskrabere af sorten redwood eller kæmpefyr og står ligesom douglas naturligt på Nordamerikas vestkyst. Det højeste træ i verden blev opdaget så sent som i 2006 i en afsides beliggende del af Redwood National Park i Californien og målte dengang svimlende 115,55 m fra bund til top eller ti meter højere end tårnet på Københavns Rådhus.
Også dette ca. 600 år gamle træ med navnet Hyperion blev opmålt fuldstændig præcist af en brav træklatrer med målebånd. Disse biologiens sande kæmper drager her fordel af det lune og fugtige kystklima med megen tåge. Det var i øvrigt i denne nationalpark, at store dele af Spielberg-trilogien »Jurassic Park« blev optaget. Det er imidlertid i det sydøstlige Australien, at træer i hvert fald teoretisk set kan vokse højest af alle steder. I 1800-tallet blev der angiveligt fældet eucalyptustræer på Tasmanien med højder på op til 140 meter, mens det officielt højeste stod i delstaten Victoria, hvor det i 1872 blev opmålt til 132,6 meter. I dag er den højeste eucalyptus 97 meter. Træeksperter mener i øvrigt, at 140 meter er lige omkring den absolutte højdegrænse for træer . Derefter gør tyngdekraften det for vanskeligt for træet at suge vand helt op i kronen.
Men til slut tilbage til Californien for her står også verdens største træ. Det kaldes i folkemunde for General Sherman og er en 85 meter høj og næsten ufattelig voluminøs ca. 2.500 år gammel redwood. Dets omkreds ved basen er over 32 meter, og det rummer ca. 1.500 kubikmeter træ. I sandhed træernes konge .