Kommunen var et skræmmeeksempel på høj smitte: Kigger man på de »rigtige« tal, vil Ishøj nu kunne genåbne

I Ishøj Kommune går det markant bedre med at få smitten banket ned, end det i lang tid har gjort. Umiddelbart afsløres dette dog ikke i Statens Serum Instituts opgørelser, og det er der en god grund til.

I Ishøj har de længe døjet med landets højeste coronasmittetal. Den reelle incidens i kommunen ligger imidlertid et godt stykke under bekymringsgrænsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Man har under coronaepidemien hørt om en bestemt dansk kommune et utal af gange. Og ikke for noget godt.

Ishøj er igen og igen blevet fremhævet som en af de uvorne i klassen blandt landets kommuner, når det handler om smittetal – også kaldet incidensen.

Ser man på Statens Serum Instituts (SSI) »dashboard«, altså instituttets kommuneopgørelse over incidensen, ser det ikke prangende ud for omegnskommunen. Her kan Ishøj pryde sig med en plads, der er tredjehøjest – kun overgået af Hvidovre og Høje-Taastrup kommuner.

Det er der dog en god grund til, for kaster man et blik på de testjusterede incidenstal, har Ishøj Kommune en incidens på 159 pr. 19. april, og kommunens incidens er raslet ned siden 12. april, hvor incidensen var på 260.

Testjusterede incidenstal er tal, der er korrigeret for antallet af test, der bliver foretaget i en kommune. Når man tester meget, vil incidensen naturligt ryge i vejret, fordi man vil finde flere smittede.

Der er altså markant forskel på incidensen i kommunen afhængig af, om man tager antallet af test i betragtning eller ej. Faktisk er den reelle incidens så lav i Ishøj Kommune, at den i dag ville kunne være en del af genåbningen.

12. april trådte en rammeaftale fra Folketinget i kraft, der betød, at kommuner selv skulle iværksætte hurtige, effektive og automatiske lokale nedlukninger, hvis kommunens incidens var højere end 200.

Kommuner ville således blive pålagt at lukke for grundskoler, klubtilbud, uddannelsesinstitutioner, lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter og kulturaktiviteter.

Det ramte Ishøj, som måtte lukke ned på grund af sine dårlige smittetal.

Ishøj er i dag den eneste kommune blandt landets 98, som er lukket. I fem dage fra de seneste tal, der er fra i går, har kommunen ikke haft en incidens over 200.

SSI offentliggør kommunernes smittetal klokken 14 hver dag, og som de fleste ved, kan der opstå uventede situationer. Holder Ishøj kursen med faldende smitte, vil det ifølge rammeaftalen inden længe give mulighed for, at kommunen kan genåbne.