Københavnere lægger dobbelt så mange penge hos restauranter og caféer som midtjyderne

Husstandene i hovedstaden bruger suverænt flest penge på restaurantbesøg, og deres årlige forbrug på knapt 17.000 kr. i snit, svarer til mere end det dobbelte af, hvad en familie fra Midtjylland ofrer på at spise ude.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Københavnere lægger dobbelt så mange penge hos restauranter og caféer som midtjyderne

Husstandene i hovedstaden bruger suverænt flest penge på restaurantbesøg, og deres årlige forbrug på knapt 17.000 kr. i snit, svarer til mere end det dobbelte af, hvad en familie fra Midtjylland ofrer på at spise ude.

De københavnske husholdninger spenderer i snit 16.795 kroner på restauranter, caféer, fastfood, take away om året. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der giver storbyboerne i hovedstaden en ubestridt førerposition, når det gælder restaurationsforbrug.

En familie i København bruger mere dobbelt så mange penge på restaurant- og cafébesøg eller lignende som en familierne fra Midtjylland og flere tusind kroner mere, end husholdningerne i resten af landet ofrer på mad og drikke fra restauranter og caféer hvert år.

De mest sparsommelige danske husholdninger fra Midtjylland lægger i gennemsnit 7.723 kroner hos restaurationsbranchen hvert år. I Nordjylland bruger de 9.801 kroner, på Sjælland 9.972 kroner og i Syddanmark 10.390 kroner.

Det giver et spring på godt 7.300 kroner fra gennemsnittet i de fire øvrige landsdele til forbruget i København.

Restauranterne trækker

Især er det besøgene på restauranter og caféer, der hiver københavnernes forbrug op i så markant en grad. Forskellen i den del af husholdningsbudgetterne, der går til fastfood og take away, er ikke nær så stor på tværs af landet.

Selvom de københavnske familier også bruger flest penge på den slags, er familierne i resten af Danmark ikke langt efter de 1.831 kroner, københavnerne kanaliserer i retning af fastfood-restauranter og take away-forretninger.

Husholdningerne i de andre landsdele bruger alle i omegnen af 1.000 kroner på fastfood og take away hvert år.

Små boligforhold skal ikke stå i vejen

I kroner og øre er forbruget på restauranter, caféer, fastfood og take away af gode grunde over hele landet størst hos familier med et eller flere voksne børn. Godt 20.000 kroner går fra budgettet her til restaurantbesøg og lignende.

Men de danskere, der bor i et lejet værelse skiller sig ud ved at lade den største del af deres samlede forbrug gå til mad og drikke på restaurationerne.

De cirka 10.300 kroner, der herfra bruges på take away eller restaurant- og cafébesøg udgør 10,3 procent af de samlede udgifter for de danskere, der lejer sig ind på et værelse. Tallet for husholdningerne med mere end tre voksne under samme tag er kun fire procent.