København får flere badesteder til sommer

Københavns Kommune er klar til at oprette endnu en badezone i Københavns Havn. Denne gang ved Sandkaj i Nordhavnen.

Havnebadet ved Fisketorvet. Det åbner for sommeren 1. juni. Det samme gør havnebadene i Sluseholmen og ved Islands Brygge. Alle tre lukker lukker igen 30. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnerne kan se frem til endnu et sted at hoppe i bølgen blå i deres by.

Kommunen lægger nemlig op til at anlægge yderligere en såkaldt badezone i Københavns Havn, efter at byen sidste sommer fik sine to første badezoner. Den ene på Halvandet på Refshaleøen, den anden ved Halfdansgade på Islands Brygge.

Den tredje zone bliver efter planen anlagt ved Sandkaj i Nordhavnen.

Det fremgår af en status over badezoner i Københavns Kommune, som kultur- og fritidsudvalget behandler på et møde på torsdag.

En badezone er et område, der er markeret med bøjer i vandet, og hvor der er adgang til vandet, bl.a. via stiger.

Altså ikke det samme som et havnebad, som der er tre af i København. I Sluseholmen, ved Islands Brygge og ved Fisketorvet. I havnebade er der bl.a. faciliteter og livreddere, hvilet der ikke er i badezoner.

Teknik- og miljøforvaltningen har, som det hedder i mødematerialet, »principgodkendt placeringen« ved Sandkaj.

»Teknik- og Miljøforvaltningen forudsætter i den forbindelse, at der i nødvendigt omfang etableres toiletfaciliteter, og at der afsættes midler til renhold. Såfremt alle krav kan imødekommes og de nødvendige godkendelser gives, kan badezonen ved Sandkaj åbne 1. juni 2017,« fremgår det.

Kommunen har også planer om at oprette en badezone i Teglværkshavnen i Sydhavnen. Men det bliver først efter 2019, når det igangværende byggeri og planlagt opfyldning af havnebassin er afsluttet.

Der er også mulighed for at etablere en badezone ved A-Huset ved Islands Brygge Syd, hvis det eksisterende overløb til at sikre afløb af kloakvand ved voldsom nedbør bliver flyttet. Men det kan tidligst blive næste år.

På samme måde undersøger kommunen, om det er muligt at anvende Bølgen ved Kalvebod Brygge til badning. Det kan dog tidligst blive fra sommeren næste år.

Kommunen har undersøgt, om det er muligt at etablere en badezone ved Kvæsthusmolen ved Skuespilhuset, fremgår det af mødematerialet.

»By & Havn samt Søfartsstyrelsen har i efteråret 2016 stillet krav om, at en badezone ved Kvæsthusmolen, af trafikmæssige årsager, etableres som et sikret anlæg... Det betyder, at der i givet fald skal etableres et afviseværn under vand. Konsekvensen er, at en badezone ved Kvæsthusmolen ikke kan etableres inden for den afsatte økonomiske ramme,« hedder det.

Selvom der ikke er badezoner i Teglværskhavnen og ved Bølgen, bader folk der alligevel på livet løs. Og det er faktisk ulovligt, understreger kommunen. Bl.a. fordi der er overløb ved tæt på Bølgen.

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) »ser gerne, at vi får flere badezoner, så svømmeglade københavnere og byens besøgende får mulighed for at tage sig en dukkert.«

»Vi bliver flere og flere københavnere, og i takt med at havnen udvikler sig, og nye boligområder skyder op langs havnefronten, skal der naturligvis også være endnu flere steder i havnen, hvor man kan bade,« siger han i en skriftlig kommentar til Berlingske.

»Københavnerne er vilde med at svømme i havnen, hvilket er helt forståeligt. Badning skal ske i havnebadene og badezonerne, og jeg håber, at vi ved at skabe flere og bedre muligheder for at svømme i havnen også kan være med til at dæmme op for den ulovlige badning.«