Nu starter konkurrencen om, hvordan Papirøen skal se ud

Papirøen i Københavns Havn skal forvandles fra de nuværende midlertidige haller med streetfood til en ny bydel med bl.a. boliger og et vandkulturhus. Nordea-fonden har netop doneret 2,1 millioner kr. til en arkitektkonkurrence om vandkulturhuset.

Arkitektfirmaet COBE har under overskriften »Københavns Haller« lavet en masterplan - de overordnede rammer - for Papirøen. I den indgår bl.a. et vandkulturhus, hvis udformning arkitekter i hele Europa nu får mulighed for at byde ind med forslag til. Fold sammen
Læs mere
Foto: COBE

På en varm sommerdag skal man have tålmodighed med, hvis man vil bruge dagen på at slentre fra Nyhavn over Inderhavnsbroen til Christiansholm, også kendt som Papirøen. Man skal regne med at dele området med tusindvis af andre københavnere og turister, unge som gamle, hunde som børn. For det, der i sommeren 2014 startede som en håndfuld forkølede madboder med kun få nysgerrige gæster, er i dag et af Københavns mest populære hæng-ud-steder.

Papirøen, som vi kender den i dag, har imidlertid en bagkant, der hedder 31. december 2017. Den dag udløber lejemålet for Den Danske Presses Fælleskøbsforening, der lejer bygningerne.

Fremtiden for Papirøen hedder en ny bydel med fødevarer, kunst, kultur og boliger.

Masterplanen for øen er tegnet af arkitektfirmaet COBE, der med forslaget »Københavns Haller« vandt den arkitektkonkurrence, Københavns Kommune udskrev, efter at kommunen i 2015 modtog over 160 forslag og ønsker fra københavnerne om, hvad de gerne vil have på Papirøen i fremtiden.

Vi vil have vand

Én af de ting, der gik igen i de mange, nogle gange voldsomt kreative, forslag fra folket, var vand.

Københavnerne mente nærmest enstemmigt, at hovedstadens mest prestigefyldte havnegrund skal have faciliteter, der inddrager vand. Fra svømmehaller og vandfald til et udendørs havnebad og vandinstallationskunst.

COBE lyttede og kom med en masterplan, der indeholder et vandkulturhus.

Som Københavns Kommune nu udskriver en arkitektkonkurrence om – med 2,1 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden.

»Papirøen skal udvikles med respekt for de lokale ønsker, og netop det kan gaven fra Nordea-fonden hjælpe til at løse på den bedst mulige måde. Med støtten i ryggen får vi forhåbentlig den bedst mulige løsning, når ønskerne om en lokal svømmehal skal indfries,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Millionbeløbet fra Nordea-fonden betyder, sammen med det beløb, Københavns Kommune selv har smidt i en arkitektkonkurrence om et vandkulturhus, at man kan tiltrække bud fra de bedste arkitekter, også uden for Danmark. Konkurrencen er i internationalt EU-udbud, som betyder, at byggeteams fra hele Europa kan deltage.

Støtten glæder flere af kommunens borgmestre.

»Den gør det muligt for os at få de ypperste arkitekter til at komme med deres bud, så vi får et helt unikt sted,« siger overborgmester Frank Jensen (S), mens kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) er begejstret for, at kommunen nu har mulighed for at igangsætte en arkitektkonkurrence, der sætter barren højt.

De arkitekter, der er interesseret deltage i konkurrencen, skal komme med forslag på et vandkulturhus på op til 5.000 kvadratmeter. Der skal være indtænkt både foreningsfaciliteter og et havnebad. Pakket ind i arkitektur og design på højt niveau.

Bedømmelseskomiteen, som består af fire borgmestre i Københavns Kommune, to fagdommere og bestyrelsesformanden i Nordea-fonden, vil i marts 2017 udvælge fem byggeteams af dem, der søger om at blive prækvalificeret. Hvem der slår de bedste streger og dermed vinder arkitektkonkurrencen, annonceres 23. november 2017.

Hvem betaler?

Det er virksomheden CØ P/S, der har erhvervet retten til at udvikle Papirøen i henhold til den masterplan, COBE har lagt. CØ P/S er et konsortium bestående af Unionkul Holding, Nordkranen og Danica ejendomme.

Selve vandkulturhuset er dog en ren kommunal aktivitet, hvorfor det er Københavns Kommune, der skal stå bag opførelsen af vandkulturhuset. Finansieringen af byggeriet er endnu ikke fastlagt – Københavns Kommune skal forhandle om finansieringen i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2018, men ved allerede, at uanset hvilket arkitektfirma der vinder konkurrencen om udformningen af vandkulturhuset, vil det kræve fondsfinansiering