Klimarådet: Skru op for vedvarende energimål

Danmark bør hæve målet for grøn energi fra 50 til 55 procent af energiforbruget i 2030, mener Klimarådet. Men det vil regeringen ikke umiddelbart være med til.

Danmark bør hæve målet for grøn energi fra 50 til 55 procent af energiforbruget i 2030, mener Klimarådet. Men det vil regeringen ikke umiddelbart være med til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bør øge målet for, hvor meget vedvarende energi skal fylde i det samlede energiforbrug i 2030. Det mener Klimarådet, der rådgiver om Danmarks klimapolitik.

Regeringen har sat målet til 50 procent. Men det bør hæves til 55 procent, mener Klimarådets formand, tidligere overvismand Peter Birch Sørensen.

Rådet præsenterede tirsdag i København en række anbefalinger til, hvad den kommende energiaftale bør indeholde. Regeringen indleder snart forhandlingerne om aftalen, som skal afløse den nuværende fra 2020.

I 2050 skal Danmark efter planen være et samfund med meget lave CO2-udledninger, påpeger Peter Birch Sørensen.

»Klimarådet anbefaler, at Danmark i 2030 fastsætter et mål for andelen af den vedvarende energi på 55 procent og derudover udarbejder nationale strategier for omstillingen i de enkelte sektorer,« siger Peter Birch Sørensen.

Dermed sigter han til transport, landbrug og huse (kaldet »de tre B'er«: biler, bønder og bygninger), som ikke reguleres af EU's kvotesystem. Samt til affaldssektoren.

Energiforliget bør give klare anvisninger på, hvordan den grønne energi udbygges i fremtiden, som minimum frem til 2025. Den fortsatte støtte skal også sikres, tilføjer rådsformanden.

Klimarådet er enig med regeringen i, at landvindmøller og solceller skal konkurrere med hinanden om støtte i kommende udbud.

Men rådet anbefaler, at teknologier som havmøller, biogas og biomasseværker skal have specifik støtte, hvis de kan give værdifulde bidrag til den grønne omstilling.

Regeringen bider dog ikke på Klimarådets anbefaling.

Det fastslår energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

»Det er en kæmpemæssig misforståelse, at vi når de 50 procent vedvarende energi helt af sig selv,« siger ministeren.

Den ekstra indsats op til 50 procent vil svare til, at der hvert år fra 2020 til 2030 skal opføres en havmøllepark på størrelse med Kriegers Flak, siger Lilleholt.

Klimarådet er et uafhængigt råd af sagkyndige, nedsat af SR-regeringen, og som løbende skal rådgive den siddende regering om klimapolitikken.

/ritzau/