Kjærsgaard sår tvivl om regeringens vilje til velfærd

Regeringen skal presses, hvis der skal ske noget på velfærdsområdet. Det mener DF, som gerne vil have hjælp fra Socialdemokraterne. Fogh løber fra løfter, mener Pia Kjærsgaard.

Regeringen er ikke garant for bedre velfærd. Tværtimod er der behov for at sætte Venstre og de Konservative under pres fra begge sider i Folketinget, hvis man skal gøre sig nogen forhåbninger om, at der kommer til at ske noget på velfærdsområdet.

Det mener Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, som dermed underbygger Socialdemokraternes strategi om at udstille regeringens interesse for velfærdsområdet som rent hykleri.

»Hvis det alene bliver Dansk Folkeparti, der indgår forlig med regeringen om kvalitetsreformen, så ved vi godt, hvem der skal sørge for, at der kommer ordentlig gang i velfærden. Det er ikke regeringen, tror jeg. Det vil være Dansk Folkeparti, sådan har det i hvert fald været under finanslovsforhandlingerne,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun håber, at det vil lykkes at få Socialdemokraterne med i en aftale, for som hun siger:

»Sammen kunne vi gøre det bedre. Hvis man gerne vil have noget ud af det og det vil jeg gerne så er det godt, hvis Socialdemokraterne er med. Vi kan skubbe på regeringen,« siger hun.

Kan man forestille sig, at du vil bruge dem til at presse regeringen fra begge sider?

»Jeg kan forestille mig alting for at få noget gennemført. Helt klart,« siger Pia Kjærsgaard, der ærgrer sig over, at Socialdemokraterne hidtil har været meget usynlige i debatten om kvalitetsreformen.

Og der er god grund til at komme op på barrikaderne, for regeringen løber fra sine løfter, hvis man skal tro Dansk Folkepartis leder.

»Da Fogh lancerede sin kvalitetsreform, lancerede han faktisk også en lønreform med individuel løn. Det prøver han bare at glemme. Men jeg skal nok minde ham om det. Han har også været inde på at give bonusløn til ledere,« siger Pia Kjærsgaard, der kæmper for at få mere i løn til medarbejderne på social- og sundhedsområdet som en del af kvalitetsreformen.

Det afviser regeringen imidlertid, fordi det vil være imod den danske aftalemodel, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere aftaler løn og arbejdsvilkår ved overenskomstforhandlingerne uden politisk indblanding.

»Det er ikke bare mig, der forsøger at lave rav i en eller anden model, som alle elsker højt. Det har altså også været på tale fra Foghs mund, og så må han jo sige til, hvis han har fortrudt,« siger Pia Kjærsgaard.

Tvivl hos S
Hos Socialdemokraterne tager gruppeformand Carsten Hansen godt imod Pia Kjærsgaards invitation, men han tvivler på viljen til virkelig at presse regeringen.

»Jeg synes, det er rart, hvis Pia Kjærsgaard endelig har fået øjnene op for, at regeringen ikke vil noget på velfærdsområdet. Det har vi sagt længe. Og vi har mange sammenfaldende ønsker med Dansk Folkeparti i det her, men problemet er, at de altid bliver tilfredse, så snart de laver bare en lille aftale hos Thor Pedersen,« siger Carsten Hansen, der vil afprøve DFs vilje efter sommerferien.

»Vi vil foreslå nogle puljer sat af, så vi kan få hævet lønnen for de dårligst lønnede i den offentlige sektor. Hvis de vil være med til det, så er det fremragende. Men Pia Kjærsgaard er foreløbig mere en del af problemet end af løsningen, fordi hun garanterer regeringens politik med historisk lav vækst i det offentlige forbrug,« siger han.

Anders Fogh Rasmussen afviser enhver snak om, at det alene er Dansk Folkeparti, der garanterer velfæden i VKO-samarbejdet.

»Det er meget naturligt, at et støtteparti gør sit yderste for at markere sin profil og slå til lyd for sine sejre. Det er Dansk Folkeparti enestående dygtige til,« siger han.