Kendt professor skyldig i uredelighed

Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed har fundet flere af overlæge og professor Bente Klarlunds artikler videnskabeligt uredelige.

Bente Klarlund Pedersen i DRs koncerthus fredag 11. februar 2011, hvor hun modtog Rosenkjærprisen Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald

En kendt professor og læge har gjort sig skyldig i videnskabelig uredelighed i flere videnskabelige artikler.

I pressemeddelelse oplyser Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), at der er blevet begået uredelighed i seks artikler skrevet af den »indklagede forsker«, og over for DR Nyheder bekræfter professor Bente Klarlund fra Københavns Universitet, at det er hende, der er tale om.

»Den indklagede forsker har som ledende forfatter af en artikel været involveret i beslutningen om kun at foretage visse målinger på en udvalgt del af den samlede forsøgspopulation. Det fremgår ikke af artiklen, at en selektion har fundet sted, samt hvilke kriterier, der er anvendt på selektionen,« lyder det i pressemeddelelsen.

»UVVU finder derfor, at den indklagede har begået videnskabelig uredelighed ved grov uagtsomhed, idet hun ikke har reageret på de manglende oplysninger om selektionen.«

Bente Klarlund kritiseres også for at have anvendt materiale, herunder forsøgspersoner, fra tidligere studier, uden at det er blevet anført i artiklerne, og at det er sket på en måde, »der vildleder læserne af artiklerne«. Samtidig stiller udvalget Bente Klarlund medansvarlig for billedmanipulation.

Professoren siger til DR Nyheder, at hun ikke vil kommentere sagen.